Antingen saknar Raspberry Pi-konkurrenterna hårdvaran för att köra Windows 10, eller så ökar prislappen med flera tusen kronor. Men Solidrun Q4 ser ut som en bra kompromiss.

Kortdatorn säljs i flera olika konfigurationer, och för att möta systemkraven för Windows 10 får du lägga 139 dollar, knappt 1 200 kronor – men då ingår inte operativsystemet eller någon docka med portar.

Vad som däremot ingår är en fyrkärnig Intel Atom E8000-processor med Braswell-arkitektur, 4 GB ram och 4 GB internminne. Det sistnämnda måste dock utökas med ett separat minneskort för att klara Windows 10.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

För den som vill ha lite mer kräm på kortet finns också en variant med Pentium N3710-processor och upp till 8 GB ram. Chippet är kraftfullt nog för Asus Chromebooks, och borde duga gott till en okej desktop. Pentium-modellen har ett instegspris på 214 dollar.

För att få ut mesta möjliga av datorn rekommenderas nog också att köpa till Solidrun Q4, en docka att fästa kortdatorn i så att den får en full uppsättning portar (bland annat usb 3.0, m2, wifi, display port och hdmi). Den går loss på ytterligare 40 dollar.