I samband med Oracles konferens Openworld i San Francisco i förra veckan hölls som vanligt den stora utvecklarkonferensen Javaone. Besökarna fick ta del av drygt 450 föredrag.

Bland de svenska deltagarna som fanns på plats på Javaone märks Rikard Thulin och Peter Lindh från konsultföretaget Squeed. Förutom att gå på föredrag och mingla passade de på att hålla föredrag om hur man som ”inbiten Javautvecklare tar sig an modern webbutveckling”. Även kollegan Ola Petersson var där och höll föredrag om Java EE-utveckling.

Läs också: Oracle släpper greppet om Java-verktyg – Javas skapare gör tummen upp

Enligt Javaleverantören Oracle som arrangerade var det 11 000 deltagare på plats. Frågan är hur man räknat, eftersom långt färre fick plats som åhörare på de 18 parallella sessioner som pågick.

Vad fick besökarna som var på plats ta del av?

Squeedkillarnas intryck av Oracles satsning på Java är tydlig: Moln, moln och moln. Vad gäller nyheter noterades användning av containrar och mikrotjänster, två tekniker som hänger ihop med varandra, och som trivs i molnet.

Två andra saker som sticker ut är att de kommande nya versionerna av både Java SE, standardplattformen, och Java EE, serverplattformen, blir försenade. Java SE 9 ska komma i juli 2017 och Java EE 8 i slutet av 2017. De båda plattformarna är i hög grad fristående från varandra, men eftersom Java EE baseras på Java SE så tas det hänsyn till kommande funktionalitet i SE 9 när EE 8 byggs.

Är det problematiskt att både nya SE och nya EE blir försenade?

– Att SE är försenat fyra månader har folk mött med en axelryckning. Det är ju inte helt ovanligt med förseningar i vår bransch. Vad gäller EE så har Oracle varit väldigt tyst, så folk var överlag glada att de nu kommunicerar en klar bild över vad de vill göra med EE, säger Ola Petersson.

Men är det någon vits med att offentliggöra planerade lanseringsdatum för sådana här produkter?

– Ja. De som är intresserade kan följa hur det går inom de olika områdena. Den insynen gör att man kan pressa Oracle lite om man märker att den energi som behövs inte läggs ner i arbetet, förklarar Ola Petersson.

Läs också: "Ekon av Donald Trump när Larry Ellison pekar ut en ny huvudfiende"

Han säger vidare att lanseringsdatumet för Java SE mest är till för att ”folk ska kunna planera kommande migrationer”.

På en mer detaljerad nivå lyfter Rikard Thulin fram en satsning på en reaktiv programmeringsmodell för Java EE. Det innebär mycket enkelt uttryckt att logiken i program i hög utsträckning styrs av dataflöden och förändringar av tillstånd, och att förändringar genomförs automatiskt baserat på händelser.

Höjdpunkten på årets Javaone inträffade under huvudtalet den sista dagen. Javas skapare James Gosling kom ut på scenen utklädd till Darth Vader, lyfte på masken och utbrast: ”Det är jag som är Dukes fader”.

Ledtråd: Duke är namnet på den välkända maskoten för Java.