Nu satsar IBM på två av de stora tekniksnackisarna de senaste året – internet of things och blockkedjeteknik.

Företaget deklarerade i början av veckan att det ser ett skifte nu där IoT tar fart på allvar och pekar på att deras industrikunder gått från 4 000 i slutet av 2015 till 6 000 i dag.

De satsar också 200 miljoner dollar, omkring 1,7 miljarder kronor, på sitt globala högkvarter för Watson och internet of things i München.

Läs också: Så har IBM tagit Watson från Jeopardy till big business

Men avgörande för att nå framgång är att höja säkerheten – när mängder av saker kopplas upp uppstår per automatik också mängder av sårbarheter och möjliga ingångar för hackare.

IBM:s svar till sina industrikunder är blockkedjeteknik. På samma sätt som bitcoinetransaktioner kan spåras och verifieras genom blockkedjeteknik är tanken att IBM ska använda sig av samma teknik i den molnlösning som de erbjuder sina företagskunder.

Där ska de på samma sätt kunna följa och verifiera sina interaktioner mellan olika enheter, skriver vår systersajt PC World.

Läs också: Och vi tar det en gång till – snart slår sakernas internet igenom. Kanske nästa år.

I första hand riktar sig IBM:s blockkedjelösning till logistikbranschen. Godsets väg till destinationen loggas automatiskt och det går inte att fiffla med loggarna. Med sensorer kan man också ha koll på temperatur och vibrationer under transporten och logga det också.

Till skillnad från de transaktioner som sker för bitcoin är loggarna företagens egna och inte öppna, men partner ska ha möjlighet att lägga in data i dem.

Blockkedjan är en del av IBM:s Watsonplattform för IoT.