Google, IBM, Dell EMC och sex andra teknikföretag går nu samman för att tillsammans ta fram ny öppen standard för att bygga bättre datacenter och ge ökad serverprestanda. Lite likt ringens brödraskap ger de sig de nio ut på ett gemensamt äventyr för att ta sig an marknadens stora aktör, Intel. Som för ordningens skull inte bär några likheter med Sauron.

Den nya standarden, Open Coherent Accelerator Processor Interface, är ett öppet gränssnitt som ska ge hög bandbredd och låg fördröjning. Gränssnittet ska göra det lättare att samordna datacenter i molnet, samt få upp hastigheten i hanteringen av big data, maskininlärning, analys och andra arbetsområden, skriver Reuters.

Läs också: Häng med in i Facebooks "arktiska" datacenter i Luleå

Planen är att specifikationen OpenCAPI ska göras fullt tillgänglig innan årets slut. Servrar och andra produkter som bygger på standarden väntas levereras andra halvåret 2017.

Chippmarknadens stora jätte, Intel, är känd för att skydda sin egen serverteknik och har valt att inte vara med i konsortiet. Vilket kanske inte kommer som en överraskning då det inte skulle vara första gången de håller sig undan öppen standard. Intel har tidigare valt att inte ansluta sig till grupper som CCIX eller Gen-Z.

I takt med att artificiell intelligens och maskininlärning växer och blir en större del av affärsmodellen, så växer också mängden data. Stora volymer av data är normen, säger Doug Balog, ansvarig på IBM Power, till Reuters.

Läs också: Skattelättnad för datacenter med i regeringens budget – men bara för de stora

”Det är tydligt att dagens datacenter inte längre kan förlita sig på att ett företag ska driva innovation”, säger han.

De nio företagen som ingår i konsortiet är IBM, Google, Advanced Micro Devices, Dell EMC, HPE, Mellanox Technologies, Micron Technology, Nvidia och Xilinx.