Grundaren Mark Shuttleworth lanserade den första publika versionen av Ubuntu 20 oktober 2004. Målsättningen var enkel, att skapa en Linuxdistribution som vem som helst skulle kunna använda. Resultatet blev den mest använda, och igenkända, Linuxdistributionen någonsin, skriver IDG News.

Läs också: Jättelikt säkerhetshål i Linux och Android – ”Det allvarligaste någonsin”

Så låt oss titta på några viktiga ögonblick, företeelser, och en person, i Ubuntus historia.

ubuntu linux

Debian
Ubuntus historia började med Debian, en av de tidigaste och mest populära Linuxdistributionerna, samt basen för dussintals andra, som Ubuntu. Debian som släpptes 1993 är fortfarande en av de viktigaste distributionerna.

ubuntu linux
Foto: Foobarbaz

Mark Shuttleworth
Men 2004 hade inte ens Debian lyckats slå sig in i allmänhetens medvetande. Den sydafrikanske entreprenören Mark Shuttleworth hade redan gjort sig en förmögenhet genom att skapa och sälja ett företag som jobbade med certifikat. Han bestämde sig för att skapa en Linuxdistribution som skulle kunna installeras och användas även av dem som inte var tekniskt bevandrade.

ubuntu linux
Foto: Foobarbaz

Vårtsvinen
Den ursprungliga gruppen av Ubuntuutvecklare kallade sig själva för The Warthogs (vårtsvinen). Med stor entusiasm, och betalda av Shuttleworth, lyckades de skapa den första versionen av Ubuntu på sex månader. Ubuntu betyder ungefär gemenskap (community) på flera afrikanska språk.

ubuntu linux

Canonical
Canonical är det företag som Shuttleworth grundade i mars 2004 för att administrera utvecklingen av Ubuntu. Företaget har cirka 700 anställda och en omsättning på ungefär 65 miljoner dollar, knappt 580 miljoner kronor. I dag styr Canonical Ubuntus utveckling mot molnet.

Långsiktig support
Så kallade ”long-term support”-versioner såg dagens ljus med Ubuntu 6.06 som kom 2006. Sådana versioner släpps vartannat år och uppdateras sedan under fem år. Andra versioner kommer bara med en garanti för säkerhetsuppdateringar under nio månader.

ubuntu linux

Unity
Ett flertal olika skrivbordmiljöer har använts för Ubuntu under årens lopp, bland annat i varianter som Lubuntu, Xubuntu och Kubuntu. Men 2010 lanserades Canonicals egna Unity som fick ett blandat mottagande av användarna som i många fall gillade föregångaren Gnome 2.

Läs också: Lackat på Windows 10? Här är 6 bra skäl att testa Linux

Personlig integritet
Canonical har inte alltid haft det lätt i samvaron med open source-fansen. Ett exempel var när det utbröt rabalder 2012 kring en version av Unity i vilken användares sökningar skickades till Amazon, med följden att köptips returnerades via osäker http.

ubuntu linux

Mobilitet
Ubuntu har manifesterat sig mobilt med Ubuntu Touch, ett operativsystem för smartmobiler och surfplattor som lanserades 2013. Det är inte så poppis och en satsning på att få ut mobilen Ubuntu Edge på bred front misslyckades, men Ubuntu Touch vidareutvecklas fortfarande.

Servrar och företag
Numera är Ubuntu inte bara ett operativsystem för skrivbordet. Canonical skryter om att Ubuntu är det vanligaste gästoperativsystemet i molnet i dag. Och det finns varianter av Ubuntu för avancerade lagringslösningar, företagstjänster och för containerplattformar.