Efter år av utveckling är nya blixtsnabba wigig precis runt hörnet. Organisationen Wifi Alliance har precis börjat certifiera produkter med wigig vilket bör betyda att en uppsjö av datorer, telefoner och routrar med tekniken lanseras under nästa år.

Wigig, eller 802.11ad, kan nå en överföringshastighet på åtta gigabit per sekund. Det är dubbelt upp mot den teoretiska maxhastigheten hos dagens 802.11ac-wifi.

Nackdelen är räckvidden. Wigig, som använder sig av 60GHz-bandet, har en räckvidd på ungefär tio meter. För att få ut maximal hastighet behöver du befinna dig i samma rum som routern.

Läs också: Här är Windows 10-datorn som ryms i fickan

Med wigig kommer också nya möjligheter för trådlös överföring. Tack vare den enorma hastigheten kan till exempel trådlösa VR-headset bli verklighet.

Men även om tekniken har enorm potential återstår det att de hur den kommer att användas, enligt Jim McGregor som är analytiker på Tirias Research.

– Ibland kommer tekniken innan applikationerna, och på många sätt är det här en teknik som letar efter en tillämpning, säger Jim McGregor till IDG News.

Wigig utannonserades redan 2009, och har varit i händerna på Wifi Alliance i tre år. Vissa produkter på marknaden har redan anammat tekniken, men först nu kan de ansöka om att få den officiella wigig-stämpeln som ska garantera att du köper en vara som fungerar som tänkt.

Läs också: Nu tar gisslanprogrammen sikte på mobilen – så skyddar du dig

En handfull produkter från Dell Intel och Qualcomm har redan certifierats, och fler väntas inom kort. Dessutom kan många av de produkter som redan har tekniken inbyggd komma att genomgå processen och få officiellt stöd för wigig.