I veckan visade Microsoft upp sin första desktopdator, Surface Studio. Och företaget har rullat ut en hel del nya saker under 2016 – som till exempel den senaste versionen av Windows Server, tillägg till sin Azure-plattform och utökade funktioner till plattformen för förstärkt verklighet, Hololens. Men med andra handen har Microsoft tagit död på en del produkter och tjänster under året. IDG News har vänt blicken mot Microsofts kyrkogård.

Här är åtta saker Microsoft tog kål på 2016:

microsoft

Kalenderappen Sunrise

Solen gick ned för denna i september – men Microsoft lovade att överföra ”magin från Sunrise till Outlooks kalender”.

Läs också: Googles kyrkogård - här är 8 saker Google begravt i år

microsoft

Astoria-projektet

Skrotades i februari 2016. Astoria skulle användas för att porta appar från Android till Windowsplattformen. Microsoft förklarade beslutet då med att det skulle ”minska förvirringen hos utvecklare”.

microsoft

Windows Essentials 2012

Supporten för den här sviten – som bland annat inkluderar Live Mail – upphör den 10 januari 2017. Företaget vill istället få in kunderna i Office 365-världen som anses säkrare och modernare.

microsoft

Spark-projektet

Microsoft plockade bort spelskaparplattformen Spark från Windows Store och Xbox Marketplace i oktober. ”Ett extremt svårt beslut för vårt team, men det är helt enkelt inte möjligt att fortsätta med bakom-scenen-arbetet som krävs för att hålla projektet igång”, förklarade Microsoft beslutet.

microsoft

Windows IE 8,9 & 10

I januari meddelade Microsoft sina kunder att de skulle upphöra med supporten för sina webbläsare IE 8,9 & 10 och uppmanade folk och organisationer att i stället flytta över till IE 11 eller Edge – den nya standardbrowsern för Windows 10. IE 8,9 & 10 fungerar fortfarande – men du tar en säkerhetsrisk om du använder dem.

microsoft

Microsoft (Skype) Qik

Den här försvann utan att de flesta av oss visste att den överhuvudtaget existerat. Men i en bloggpost meddelade Microsofts Skype-team att Qik – en tjänst för korta videomeddelanden - hade dödats eftersom de flesta funktionerna ändå hade lagts till i Skype.

Läs också: IBM: En Windows-pc är tre gånger dyrare i drift jämfört med en Mac

microsoft

Lumia-telefonerna

Microsoft visar visserligen fortfarande en uppsjö av Lumia-telefoner på sin webbplats, och ödet här är ovisst, men rubrik på rubrik skriker ut att ”Microsoft dödar Lumia-telefonerna för att satsa på Surface-telefoner”. Vi lär få veta, snart nog.

microsoft

Microsoft Earn

Microsoft utannonserade i oktober att de skulle sluta acceptera nya medlemmar – och stänga sitt Earn-program i mars 2017. Earn gjorde det möjligt för människor i vissa amerikanska delstater att bygga upp krediter genom att handla hos andra kedjor som var godkända av Microsoft, och som de sedan kunde spendera i Microsoft Store.