Det var inga statliga aktörer eller politiska aktivister som låg bakom attackerna som sänkte dns-leverantören Dyn och med dem stor delar av internet i fredags. Ett gäng glada amatörer genomförde angreppet, enligt en analys från säkerhetsföretaget Flashpoint.

Flera profilerade hackergrupper har tagit på sig överbelastningsattackerna, men Flashpoints forskare avfärdar dem alla. Istället pekar de ut amatörer som snappat upp några knep på nätets hackerforum – eller "script kiddies" som de lite nedsättande brukar kallas.

Läs också: Virus-infekterade kameror bakom den stora ddos-attacken – kinesisk leverantör erkänner

"Infrastrukturen som användes i attacken riktade också in sig på ett välkänt tv-spelsföretag ... och det liknar snarare hackare som frekventerar nätets hackerforum. De tillhör en egen grupp, ibland kallad script kiddies, och är helt skilda från aktivister, organiserad brottslighet, statliga aktörer och terroristgrupper", skriver Flashpoint.

Flashpoint vill inte gå ut med namnet på spelföretaget, men lite grävande från vår systersajt Network World visar att det sannolikt rör sig om Sony och deras onlinetjänst Playstation Network.

Ett inlägg på hackforums.net – som Flashpoint pekar ut som ett tillhåll för hackarna bakom attacken – indikerar att amatörerna ville slå ut möjligheten att spela online. Attacken ägde rum i fredags för att störa släppet av den svenska spelstudion Dice storspel Battlefield 1, skriver en användare.

Läs också: Nytt virus spås orsaka fler jättelika ddos-attacker

Attackerna mot Dyn utfördes med hjälp av viruset Mirai, som infekterar dåligt skyddade internet of things-produkter och rekryterar dem till världsomspännande botnätverk. Samma nätverk låg bakom de rekordstora attackerna mot Brian Krebs och franska OVH tidigare för några veckor sedan.

Nyligen släpptes källkoden till Mirai ut på nätet, vilket har lett till en uppsjö av nya botnätverk bestående av hackade prylar. En säkerhetsforskare som kallar sig Malwaretech har kartlagt hur viruset sprids och hittat långt över en miljon infekterade enheter.