Surface Studio

Det har gått ett år sedan Microsoft chockade pc-marknaden med laptopen Surface Book. Nu utökas Surface-linjen ytterligare med allt i ett-datorn Studio.

– Då och då, när vi jobbar med vårt uppdrag, ser vi en möjlighet att skapa en helt ny produktkategori, säger Windows-chefen Terry Myerson från scenen innan Surface Studio visas upp.

Nu kan man väl inte säga att Microsoft uppfinner allt i ett-pc:n med Surface Studio, men datorn sticker ut. Den har en 12,5 millimeter tjock 28-tums pekskärm – den "tunnaste lcd-skärmen någonsin" på en desktop hävdar Microsoft.

Skärmen får mycket fokus och kan vinklas från nästintill liggande till helt stående.

I den mycket kompakta lådan som rymmer hårdvaran finns upp till 32GB ram och hybriddiskar på upp till 2TB. Processor är en Intel Core i5 eller i7 beroende på modell, men det är inte nya Kaby Lake utan förra årets Skylake ombord. Grafikkortet är ett Geforce 980M med 4GB ram.

Microsoft pratar om "true color", alltså att datorn kan återge färger perfekt, och "true scale". Det betyder att en centimeter på skärmen är en centimeter i verkligheten, något som ska underlätta för formgivare och designers.

Datorerna släpps den 12 december, men det är oklart om det gäller Sverige eller bara USA. Priset börjar på 2 999 dollar och värstingmodellen landar på saftiga 4 199 dollar. 

Surface Dial

surface dial

Studio får en kompis i form av den nya styrenheten Surface Dial. Den ser ut som en lite högre hockeypuck och kan användas som pekplatta eller placeras på skärmen och agera en slags bonuskontroll som kan vrida bilderna, ändra färg på pennan eller byta verktyg.

Surface Dial följer med på köpet när du köper en Surface Studio. Med i paketet finns också en styluspenna, tangentbord och mus.

Windows 10 Creators Update

Microsoft ägnade också tid åt nästa stora uppdatering av Windows 10, som väntas dyka upp i mars 2017. Den blir gratis, får namnet Creators Update och fokuserar framförallt på virtuell verklighet och 3d-objekt.

Redan under veckan ska en tidig version av Creators Update släppas till de som är med i Windows 10:s insiderprogram. Här är några av nyheterna som visades upp under eventet.

Paint 3D och Windows Capture 3D Experience

Precis som väntat visade Microsoft upp en ny version av klassikern Paint med stöd för tre dimensioner. Där går det att blanda tvådimensionella bakgrunder med tredimensionella objekt.

Programmet ser inte speciellt imponerande ut under Microsofts demonstration, men appen Windows Capture 3D Experience känns betydligt mer spännande.

jj

– Om vi vill göra 3d tillgängligt för alla måste vi göra det lika lätt att skapa ett 3d-objekt som att ta en bild eller video med din telefon, säger Microsofts Megan Saunders under presentationen.

Det är en mobilapp som används för att skanna in verkliga objekt i 3d. Med mobilkameran fångar du alla sidor av ett objekt och ser hur det ritas upp i tre digitala dimensioner. Under presentationen visar Megan Saunders hur hon skannar av ett leksaksslott och sedan importerar det i Paint.

Appen som visas upp är till Windows 10 Mobile, men Microsoft säger att appen ska komma till "samtliga plattformar".

Microsoft lanserar också Remix 3D, ett community där man kan hämta färdigmodellerade 3d-objekt. Plattformen integreras så klart både med Minecraft (för att dela dina favoritskapelser), och Office-sviten (3d-clipart!). 

Hololens och nya vr-headset 

Microsoft har ingått partnerskap med HP, Dell, Lenovo, Asus och Acers som ska leverera billiga vr-headset till Windows-datorer. Till skillnad från konkurrenter som HTC Vive ska de inte kräva några externa sensorer för att placera dig rätt i rummet. Några fler detaljer kring modellerna avslöjades inte, men de ska kosta från 299 dollar och uppåt.

jj

Hololens fick också en stund på scenen. Microsoft visade upp appen Holotour som låter dig gå på rundtur i olika städer – under presentationen fick vi följa med på ett kort besök i Rom. Det bekräftas också att Hololens får stöd för Edge och Paint 3D.

Fler nyheter på väg

Microsoft visade också upp ett par nya funktioner för spelare, som möjligheten att lajvsända spelsessioner direkt från Windows 10. En social funktion som gör det enklare att dela filer och foton och skicka korta meddelanden direkt från skrivbordet till en liten grupp nära vänner demonstrerades också.

Redan nästa vecka håller Microsoft ytterligare ett event där de väntas visa upp fler Windows-nyheter. 

En uppdaterad Surface Book

Surface Book får ett litet hårdvarulyft med en Intel Core i7-processor och även här är det förra årets Kaby Lake som gäller. Microsoft lovar också 30 procent längre batteritid, och dubbla grafikprestandan mot den nuvarande Surface Book-värstingen – och tre gånger upp mot den högst presterande 13-tums Macbooken.

Surface Books nya toppmodell ligger på 2 399 dollar och släpps i november. Det finns fortfarande ingen information om huruvida datorserien släpps i Sverige.