Googles programmeringsspråk Dart som lanserades 2011 har inte blivit den Javascriptdödare som Google hoppades. Ett tag såg det till och med ut som om språket var på väg att tyna bort. Bland poängerna med Dart märks att det är ett klassbaserat objektorienterat språk. Men Microsoft har lagt beslag på en stor del av intresset för sådana i Javascriptsfären med Typescript som är en turbovariant av Javascript.

Men Google har fortsatt att utveckla och använda Dart, till exempel för tjänsten Adsense. Dessutom byggs nästa version av Adwords med Dart.

Läs också: Ny maktspelare i Javascript-världen tar över Jquery

Och nu öser man på med förbättringar av Dart, senast på konferensen Dart Developer Summit i München, vilket beskrivs i ett färskt blogginlägg. I det berättas bland annat att Dart är det språk vars användning ökar mest internt på Google. Sedan förra året har antalet kodrader skrivna med Dart ökat 3,5 gånger.

Bland nyheterna märks att man jobbar på striktare kontroll av datatyper, i bemärkelsen att ”alla inkorrekta program avvisas”. Det låter som en kompilator som kontrollerar typanvändning. Man jobbar även vidare med de centrala biblioteken, som nämns som en populär aspekt av Dart, samt med verktyg för till exempel pakethantering, automatisk formatering och kodanalys.

Läs också: Microsofts Typescript börjar få fäste bland utvecklarna

Det ska även bli enklare att använda vanliga Javascriptbibliotek, samt även Typescriptbibliotek. Kompilatorn som procucerar Javascriptkod av Dartkod, så kallad transkompilering, blir snabbare. Den ska utföra sitt värv på mindre än en sekund med alla moderna webbläsare.

Dessutom presenterades Angulardart 2.0. Det handlar alltså om möjligheten att använda funktionalitet från det populära ramverket Angular med Dart.