David Bryant som är ansvarig för plattformsutveckling på Mozilla berättar i ett blogginlägg att en helrenovering är på gång av webbläsaren Firefox. Det är själva motorn i Firefox, kallad Gecko, som ska bytas ut steg för steg. Det är motorn som hanterar visningen av webbsidor. Projektet går under namnet Quantum.

Läs också: Google har i tysthet börjat sälja ditt privatliv till annonsörerna – så sätter du stopp för det

Med start i slutet av nästa år ska delar av Gecko bytas ut. En grundläggande tanke är att dra bättre nytta av grafikprocessorer och av flera kärnor i vanliga processorer, vilket ska ge bättre prestanda:

”Webbläsare dök upp på vanliga persondatorer som bara hade processorer med en kärna, som bara kunde utföra ett kommando i taget. Än i dag hanteras sidor i webbläsare främst av en tråd på en processorkärna”, skriver David Bryant i blogginlägget.

Genom att utnyttja de nya processorer som i dag finns även i smartmobiler och surfplattor så ska prestanda förbättras: “Sidor kommer att laddas snabbare och bläddring kommer att bli supersmidig. Animeringar och interaktiva appar kommer att svara omedelbart och kunna hantera mer avancerat innehåll. Processorkraften kommer att användas där den behövs bäst.”

Läs också: Hejdå minnestjuv! Nya Chrome använder bara hälften så mycket ram

Vissa delar av Quantum skrivs med Mozillas egna språk Rust, som ses som ett modernt alternativ till C och C++.