Det har bara gått en vecka sedan en enorm överbelasningsattack slog ut den amerikanska dns-leverantören Dyn. Det i sin tur ledde till att stora sajter som Twitter, Spotify och Amazon gick ner men även svenska krisinformation.se och regeringen.se drabbades.

Bakom attacken låg ett omfattande botnet av runt 100 000 uppkopplade enheter som infekterats av virus.

Det här är bara det senaste exemplet på säkerhetsutmaningen med internet of things.

Men nu tar Cisco ett kliv fram och lovar att utnyttja sin dominans när det gäller ip-nät för att både förenkla användningen och höja säkerheten, skriver IDG.se:s systertidning PC World.

– Internet som det ser ut i dag, och nätet du använder, fungerar inte för internet of things, säger Rowan Trollope, som ansvarar för IoT på Cisco.

– Vi kan lösa det problemet eftersom vi äger nätet.

Läs också: Shodan-skaparen om ddos-attackerna: sluta köpa usla uppkopplade prylar

Cisco är dock inte ensamt om att utlova lösningar på säkerhetsproblemen med IoT. För bara en vecka sedan gick ARM ut med en ny plattform, mbed Cloud och hävdade att det var de som var bäst lämpade att säkra internet of things eftersom de flesta IoT-enheter använder ARM-chips.

Nästa år planerar Cisco att börja certifiera IoT-enheter som är fungerar med deras nätbaserade mjukvara. Bland annat ska mjukvaran automatiskt kunna godkänna enbart de enheter som är säkra, enligt en vitlistning, och blockera de andra. En åtgärd som just skulle ha kunnat förebygga botnetattacken mot Dyn.

Automatiseringen handlar dock om mer än bara säkerheten, det handlar också om att konfigurera näten automatiskt i stället för att det görs av administratörer.

– Det kommer inte att finnas tillräckligt med folk på jorden för att driva nätet på det sätt som det drivs i dag – internet of things har en helt annan skala, säger Rowan Trollope.

Läs också: Så använder hackare dina uppkopplade prylar i ddos-attacker

Men är det verkligen möjligt för Cisco att driva säkerheten som enskilt bolag? Rowan Trollope konstaterar att man hoppas kunna driva på standardisering men att man också kan arbeta snabbare än standardiseringsorganen och använda sig av tekniken i förväg.

Samtidigt kommer det att ta tid innan de flesta uppkopplade enheter är rätt utrustade. Och nyckelrollen där har, enligt Rowan Trollope, just chipstillverkare som kan bygga in tekniken och på så sätt förenkla för tillverkarna.