Honeycomb är namnet på en ny molntjänst för att övervaka och avlusa webbtjänster och annan mjukvara. Den byggs av folk som tidigare jobbat på bland annat Facebook och Dropbox och körs nu som en publik beta. Intresserade kan ansöka om att få testköra.

Tanken är att göra det enkelt att samla in, analysera, sammanställa och visualisera data om hur till exempel webbtjänster fungerar. Och, kanske framför allt, göra allt detta utan att användaren förlorar möjligheten att titta på underliggande data i detalj.

Läs också: Nytt verktyg hittar buggar i koden blixtsnabbt

På sin webbplats ger Honeycomb ett exempel på hur man använt Honeycomb själva för att analysera och felsöka… Honeycomb.

En användare rapporterade att frågor om data tog orimligt lång tid att köra. Efter att ha filtrerat allmän information om svarstider på tjänsten lyckades man hitta ett fåtal databasfrågor som körts och som tog orimligt lång tid. Det visade sig att för de här frågorna så användes bara en av de sex partitioner som finns tillgängliga för data, därav de dåliga svarstiderna.

Poängen med exemplet är att analystjänsten är anpassad för att hitta lösningar på problem som orsakas av brister i programkod. Utvecklaren ska alltså slippa lägga en massa tid på att sätta ihop hela prestandapusslet själv.

Läs också: Webbutvecklare, drifttekniker eller utvecklare? Vilket it-jobb är egentligen stressigast?

För att det ska bli möjligt finns det kopplingar till språken Go, Python och Javascript, och fler är på gång. Det finns även kopplingar till bland annat MySQL, MongoDB och Nginx, samt till Logstash.