Den minskade storleken beror på att den nya plattformen UUP, Unified Update Platform, låter datorn ladda hem endast de uppdateringar som är nya sedan förra gången maskinen uppdaterades.

– Med tiden kan pc-användare förvänta sig att storleken på nedladdningarna kommer att minska med cirka 35 procent, från en stor uppdatering av Windows till en annan, skriver Bill Karagounis, chef för programhantering på Microsoft, i ett blogginlägg.

Läs mer: Microsoft visar upp sin desktop Surface Studio och Windows 10 Creators Update 

Enligt Karagounis är UUP Microsofts svar till de synpunkter man fått in från Windows 10-användare som vill ha snabbare uppdateringar.

Den konservativt lagde behöver dock inte oroa sig över UUP, för bortsett från att uppdateringarna går snabbare ska användare inte märka av någon större skillnad i operativsystemet.

– Inget kommer att se annorlunda ut, eller fungera anorlunda, på ytan. UUP är en underliggande plattform som verkar bakom ridån, skriver Bill Karagounis.

Läs också: Dell utmanar Microsofts Surface Studio med nya Smart Desk

För de flesta användare kommer förändringarna inte märkas av innan Windows 10 Creators Update, som förväntas anlända någon gång i början av nästa år. Enligt Bill Karagounis kommer dock beta-användare att se fördelarna med plattformen tidigare.