Orange Pi Zero är som namnet antyder tänkt att konkurrera med mer kända Raspberry Pi Zero. Det handlar om den enklaste typen av kortdator, som ska kunna användas för att bygga till exempel robotar.

Andra tänkbara användningsområden är för fil- och mediaservrar. Vad gäller mer industriell användning nämns olika typer av testtillämpningar.

Läs också: NEC gör sina bildskärmar smartare med ny version av Raspberry Pi

Med ett pris på sju dollar, cirka 63 kronor, så är Orange Pi Zero lite dyrare än Raspberry Pi Zero som kan fås för fem dollar. Men för två extra dollar får man wifi i Orange Pi Zero, vilket saknas i Raspberry Pi Zero. Wifi-möjligheter öppnar definitivt för fler möjliga tillämpningar med Orange Pi Zero. Dessutom finns det en ethernetport.

Orange Pi Zero har dessutom en snabbare processor, den fyrkärniga Armbaserade Allwinner Cortex-A7 som används i vissa enklare smartmobiler och surfplattor. Vidare finns en enhet för sd-kort och 256 MB minne, vilket kan jämföras med 512 MB minne i Raspberry Pi Zero. Det finns dock en variant av Orange Pi Zero med 512 MB, för nio dollar.

Läs också: Pixel ger Raspberry Pis operativsystem ett välbehövligt ansiktslyft

Det som saknas mest för Orange Pi Zero är nog en videoport, vilket finns i form av mini hdmi för Raspberry Pi Zero, åtminstone för vissa tillämpningar. Det finns dock en 13-pinnars anslutning för video.

Det ska gå att köra Android 4.4, Ubuntu och Debian på Orange Pi Zero. Tillverkaren heter Shenzhen Xunlong. I skrivande stund finns den att köpa på postordersajten aliexpress.com. För leverans till Sverige ska totalpriset bli 10,63 dollar, knappt 96 kronor.