Till glädje för alla spelentusiaster har Nintendo släppt sin gamla klassiska konsol Nintendo Entertainment System, NES, i en miniversion. Och roligare blev det när vi fick veta vad som finns under huven. När spelrecensenten Peter Brown öppnade lådan hittade han en liten, liten Linuxdator.

Som förväntat dröjde det inte länge efter att han twittrat ut bilden förrän spårhundarna på Reddit hade genomfört en digital obduktion. Och deras svar är att konsolen innehåller följande:

SoC: Allwinner R16 (4x Cortex A7, Mali400MP2 GPU)
RAM: SKHynix (256MB DDR3)
Flash: Spansion 512MB SLC NAND flash, TSOP48
PMU: AXP223

Enligt Gizmodo är detta ganska enkla och billiga delar. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att minikonsolen kostar ungefär 550 kronor. Samtidigt ska man komma ihåg att processorn i NES-originalet var en MOS 6502 på 1,79 MHz. Nu kanske det inte är rättvist att göra en rak jämförelse mellan de två processorerna. Men vi gör det ändå. Klockhastighet är ett sätt att jämföra, där slår den nya processorn den gamla med hästlängder. Men det säger ju inte allt.

Läs också: Det här okända Zelda-spelet har fått nätet att gå i spinn

Ytterligare en metod att mäta prestanda är mips, miljoner instruktioner per sekund. Enligt techsajten nådde processorn Nintendo Entertainment system från sent 80-tal upp till 0,43 mips. I en Cortex A7 handlar det snarare om 2850 mips. Utifrån det perspektivet är den nya versionen mer än 5000 gånger snabbare.

Självklart är dagens teknik bättre än 30 år gammal teknik, konstigt vore annat. Men det visar ändå hur mycket ingenjörerna kunde göra redan då. Och helt ärligt, det är nog nostalgin som trumfar prestandan i det här fallet.