Mjukvaran är ett virus som skannar nätet efter uppkopplade föremål, som babymonitorer och smarta glödlampor, som sedan infekteras och tas över. Maskinerna används sedan för att koordinerat utföra överbelastningsattacker mot sajter.

Läs mer: Botnätverket som störde internet har nu slagit ut ett helt land

Förra månaden blev internet hårt belastat i USA efter en massiv attack, och för en vecka sedan användes Mirai för att nästintill släcka hela internet i Liberia. Men nu har analytikerna upptäckt att kraften i attackerna har börjat minska i takt med att nätverken som finns tillgängliga för Mirai tar slut.

Den skadliga mjukvaran är nämligen designad till att sparka ut konkurrenter från nätverken som infekteras, även de som använder sig av samma teknik. Det har skapat ett race bland hackare om vem som får ta över nätverken samtidigt som det vattnat ur den kraft som kan genereras.

Tack vare de här faktorerna har botnätet minskat sin inverkan, skriver säkerhetsföretaget Flashpoint i ett blogginlägg.

Läs också: Se när israeliska forskare hackar uppkopplade glödlampor från en drönare utanför fönstret

När ett nätverk infekterats så förblir det alltså infekterat av en och samma hackare. När sedan uppkopplingen mellan botnätverket och hackern försvinner, blir maskinerna herrelösa och kan inte hackas igen förrän de startats om. När det sker påbörjas jakten bland hackare igen för att ta över maskinen.

Att antalet hackare som använder sig av Mirai ökat beror troligtvis på att källkoden släpptes på olika hackerforum i oktober.