Det är en rejäl omgång plåster som Microsoft skickar ut i senaste omgången av säkerhetsuppdateringar för deras olika tjänster och produkter. Windows, Office, Internet Explorer och SQL Server – alla har de sårbarheter som behövde åtgärdas. Två av dem har dessutom redan utnyttjats av kriminella hackare eller nätverk. Tre av dem har redan offentliggjorts.

Microsoft beskriver säkerhetsuppdateringarna i 14 olika rapporter, där en helt ägnas åt Adobe Flash Player som uppgraderas genom Windows Update för Windows 10 och 8.1. Sex av uppdateringarna har klassats kritiska och åtta som viktiga.

Läs också: 11 oumbärliga tips för dig som är Windows 10-användare – och paranoid

Häromveckan avslöjade Google ett allvarligt fel i Microsoft mjukvara. Något som lett till en något kylig relation mellan de två bolagen. Visserligen uppmärksammade Google Microsoft på felen som hittats, men efter en vecka publicerade de också informationen på sin blogg. Något som inte gillades av Microsoft som tycker att tio dagar är alltför kort för att de ska hinna åtgärda felet, eller komma med relevanta råd till användarna.

Nu är en lagning på plats och det är en av dem som administratörer bör prioritera, skriver IDG News. Sårbarheten är en så kallade zero-day threat, en sårbarhet som inte varit allmänt känd tidigare. Och den har utnyttjats av kriminella hackare. Det är en av de kritiska uppdateringarna som följer med, då de bland annat gör det möjligt att ta över datorn och nätverket utifrån.

Läs också: Mindre och snabbare uppdateringar till Windows 10

Sårbarheterna som hittats gällande webbläsarna Explorer och Edge är kända sedan tidigare. De bedöms vara kritiska, men Microsoft säger att de inte upptäckt att någon ska ha använt sig av det. Felen i Office bedöms som mindre allvarliga och uppdateringarna ses som viktiga. Dock bör företagskunder ändå har den med på prioriteringslistan eftersom den ändå öppnar upp för utomstående att köra kod i infekterade nätverk.