I takt med att IoT, it-lösningar i fordon och andra avancerade tillämpningar, till exempel inom video, blir vanligare så ställs högre krav på nätverksförbindelser för att överföra data. Det har lett till att brister i den förhärskande nätverkstekniken ethernet uppmärksammas.

Ethernet, som enkelt kan be­skrivas som trafik­ledningen i ett lokalt nät, är också en grundläggande komponent för att hålla ihop internet. Så när kraven på data ska komma fram snabbt och framför allt på ett förutsägbart sätt så ställs också högre krav på den grundläggande tekniken ethernet.

Läs också: Datatyper sätter skräck i Javscript-gurus

Nu har University of New Hampshire klivit in i handlingen, med ett initiativ för att skapa tre nya konsortier, under paraplynamnet Ethernet Time-Sensitive Networking (TSN):

Automotive Networking, enkelt uttryckt it i motorfordon. Viktigt till exempel för självstyrande bilar.
Industrial Networking, alltså industritillämpningar.
ProAV Networking, vilket syftar på hantering av bild och ljud på proffsnivå.

Målet är att tillhandahålla förutsägbara prestanda inom ramen för ethernet, för verksamhetskritiska realtidstillämpningar.

– Standardbaserad exakt tidshållning, garanterad bandbredd och garanterade värstafallsscenarier vad gäller fördröjning, i ett ethernetnätverk sammansatt av flera delar förändrar spelplanen i många branscher, säger Bob Noseworthy, chefstekniker på labbet för interoperabilitet på University of New Hampshire, till IDG News.

Att det handlar om standardlösningar är speciellt viktigt, eftersom speciallösningar ofta används i dag, med alla nackdelar det medför vad gäller kompatibilitet och utebliven konkurrens.

Läs också: Den här svinbilliga Raspberry Pi-konkurrenten har både wifi och ethernet

– Dagens bästa ethernetlösningar räcker inte till för att ge de prestanda som krävs för synkroniserade realtidslösningar. Dessutom behövs standardverktyg för administration, säger Harry Forbes, forskningschef på ARC Advisory Group i Dedham I USA.

TSN är ett av många initiativ inom det här området. Organisationen IEEE har till exempel flera arbetsgrupper som jobbar med att ta fram standarder.

Det återstår att se när lösningar som kan tas i produktion blir klara. Det verkar i alla fall som om branschen har identifierat ett behov.