Det är Forbes som tagit del av studien, från fyra forskare på universitetet i Peking, som visar hur de kunde knäcka en mängd lösenord på mindre än 100 försök. Vilket för en dator så väl som för en människa är skrattretande få, speciellt om man tänker på att belöningen kan vara ditt mejlkonto.

För att sätta det i kontext kan man ställa hundra försök mot säkerhetsexperten Mark Stockley på Sophos visdomsord, att ett bra lösenord ska stå emot minst en miljon gissningar.

Läs också: Facebooks säkerhetschef: Lösenord skapar mest skada på internet

Forskarna i studien använde sig av en algoritm som fått namnet Targuess. Det speciella med Targuess är att den inte slår otaliga kombinationer för att ta fram lösenordet, i stället så använder den personlig information om sin måltavla för att sedan gissa sig fram. Något som Targuess ska ha lyckats med i 73 procent av försöksfallen.

Infromationen, eller Personally identifiable information (PII) som det också kallas, består av sådant som användaren frivilligt lämnat ifrån sig på nätet – som sociala medier-konton och liknande. Förenklat kan man säga att ifall du skrivit på Twitter att du älskar Håkan Hellström kanske Targuess skulle chansa på Göteborg. Ju mer Targuess vet desto bättre gissar den.

Är det kanske dags att byta lösenord?