Virtuell verklighet kommer att spridas till budgetlurar, och de får bättre grafik, mer högupplösta skärmar och mer lagringskapacitet. Och mer än någonsin kommer du att använda din telefon till att betala för produkter och logga in på webbplatser.

Vi får vidare se nya designer, snabbare chipp – och kanske följer fler efter Apple och dödar hörlursjacket.

Läs också: Här är tre heta Windowsalternativ till nya Macbook Pro

IDG News listar här 10 smartphone-trender att hålla koll på 2017:

  1. Ny design. Ryktesfloran är full av nya smartphone-designer. Bland annat sägs att Apple ska ge den nu tioåriga Iphone ett ansiktslyft och att Samsung släpper en hopfällbar telefon. Bara för att ryktena säger det är det inte säkert att just detta sker – men förvänta er nyheter på den här fronten.
  2. Snabbare chipp. Grafik blir smidigare och applikationer körs snabbare i nästa års smartphones. Qualcomm har redan presenterat superchippet Snapdragon 835, vilket kan installeras i en del premiummobiler. En del kanske väntar in Mediateks 10-kärniga chipp Helio X30.
  3. Virtuell verklighet. Poängen med att snabba upp mobila enheter är att de ska kunna köra applikationer som virtuell verklighet, något som kräver tunga resurser. Detta är i dag begränsat till begränsat till ett fåtal modeller som Samsungs Galaxy S7 – men kommer till fler highendtelefoner nästa år. Dessa telefoner behöver högupplöst skärmar för att ge en riktig visuell upplevelse.
  4. Snabbare lte. Hastigheterna för lte kommer att få en riktig boost med nya modemtekniker. Smartphones som Galaxy S7 och Iphone 7 kan ladda ner data över lte-nätverk med en maxhastighet på 600 mbps och ladda upp data på 150 Mbit/s. Nerladdning kan närma sig 1 Gbit/S med Qualcomms nya Snapdragon X16-modem.
  5. USB-C. Det här är året då USB-C ersätter de åldrande micro-USB 2.0-portarna i Androidenheter. USB-C är extremt mångsidigt och kan användas för att koppla mobila enheter till högupplösta monitorer, hörlurar, flashdiskar och externa lagringsenheter.
  6. Trådlöst ljud. Det är nog så att majoriteten av smartphones har ett hörlursjack även nästa år, men en del kan nog följa efter Apple, och plocka bort detta. De här enheterna kommer i stället byta till bluetooth-hörlurar. Det kan innebära att en del får köpa nya headsets, men också att de får tunnare och lättare telefoner.
  7. Snabbare laddning. Smartphones laddas mycket snabbare med USB-C-kablar. Det finns också nya tekniker som Qualcomms Quick Charge 4, som gör att smartphones kan köras fem timmar efter bara fem minuters laddning. Den tekniken når smartphone-marknaden nästa år.
  8. Smartheten. Lenovos Phab 2 Pro visar vägen. Den har en teknik som erbjuder förstärkt verklighet i spel och verktyg. Om man tittar genom enheten kan man se objekt och information som är lagda ovanpå verkligheten. På så sätt kan man till exempel visualisera möbler för att se hur de passar in i det hem.
  9. Bluetooth 5. Två gånger snabbare och fyra gånger mer räckvidd än föregångaren Bluetooth 4.2. Innebär att du kommer kunna använda din mobila enhet för att nå en trådlös högtalare eller för att låsa upp en bil från en längre distans.
  10. Lagringen. Extra lagring till en smartphone skadar aldrig, oavsett om det är video, foto eller spel man vill lagra. I dag ligger internminnet som bäst på 256 GB och sd-korten på 512 GB, men Sandisk visade redan i år upp en prototyp på ett sd-kort med 1TB. Dock finns inget leveransdatum för detta.

Läs också: Googles hajpade AR-teknik Tango är här – Lenovo först ut