Informator

Läs också: 
Sveriges bästa utvecklare 2016: plats 20-1
Sveriges bästa utvecklare 2016: plats 30-21
Sveriges bästa utvecklare 2016: plats 40–31
Sveriges bästa utvecklare 2016: plats 50-41

På Expressens sajt dyker det kontinuerligt upp små förbättringar. Det kan till exempel vara hur man presenterar länkar till mer innehåll efter att en användare har läst klart en artikel. Hur mycket har Expressens chefsutvecklare Joel Abrahamsson, på torsdagskvällen utsedd av TechWorld till Sveriges bästa utvecklare 2016, fingrarna med i utvecklingen av sådan funktionalitet?

– Förut var jag direkt involverad ganska mycket. Nu jobbar jag mest med api:erna bakom som gör sådana här funktioner möjliga. Men jag är ofta med och diskuterar hur nya funktioner ska utformas, säger Joel Abrahamsson.

Som exempel på vikten av backendfunktionalitet lyfter han framför allt fram prestanda. Man får till exempel tänka till vad gäller att cacha information i Akamais nätverk som Expressen använder, så att sidvisningarna blir snabba även under hög belastning.

Joel Abrahamsson har sedan tidigare en bakgrund som Episerverutvecklare och det finns en logik i att han hamnat på Expressen, eftersom en tidnings publicistiska verksamhet på webben definitionsmässigt handlar om innehåll.

Vad tycker du är roligast med att gå till jobbet?

– Det är fruktansvärt roligt att göra något som gör skillnad. De senaste dagarna har jag till exempel suttit med några kollegor och skrivit kod för nya funktioner som vi kört i gång i produktion och kunnat se förändringen, säger Joel Abrahamsson.

Han berättar att sådant arbete oftast görs tillsammans med de olika redaktionerna på Expressen, som har olika publicistiska önskemål. Lite ursäktande berättar han att även om mer tekniska möten, till exempel om att integrera olika lösningar, kanske inte är riktigt lika roliga, så är de lika viktiga som arbetsuppgifterna med starkare direkt verksamhetskoppling.

Så till en mer teknisk fråga: Påverkar valet av programmeringsspråk hur utvecklingsarbetet fungerar?

– Under senare år har jag kommit till insikt att det gör det, men inte av de skäl jag tyckte tidigare. Jag har märkt att valet av språk påverkar kulturen på avdelningen eller företaget som det används på.

Som exempel nämner han att ett hårt typat, kompilerat språk som Java leder till ordning och reda. Ett dynamiskt språk som Javascript ger en mer snabbrörlig och dynamisk organisation.

– Man bör försöka undvika att jobba emot språket och communityn kring det.

Läs också: Förra årets vinnare: Sveriges bästa utvecklare 2015

Hur viktig är själva koden när man bygger lösningar?

– Det är sällan svårt att skriva kod. Det svåra är att skriva rätt kod. Det är oftast inte en teknisk utmaning. Det handlar om att leverera nytta till användarna, snarare än att skriva perfekt kod.

Hur vet man vilken kod som är rätt?

– Ibland är det bättre att testa, att bygga tre olika lösningar, än att diskutera vad man ska göra.

Joel Abrahamsson närmar sig med stormsteg sitt tioårsjubileum som utvecklare. Det innebär att han hunnit skaffa sig teknisk kunskap som blivit omodern.

Är kunskap som var gångbar för sju åtta år sedan relevant i dag?

– Det är lätt att snöa in på den senaste tekniken. Men det finns andra kunskaper som är mer tidlösa, som att driva projekt, att interagera med människor och tidlösa arkitekturfrågor.

Efter att Joel Abrahamsson fått prischecken på 10 000 kronor av prisutdelaren Emil Robertsson, vd på Informator Utbildning, pustar han ut en stund.

Hur känns det att vara Sveriges bästa utvecklare?

– Det är jätteroligt. Men hur mycket kod jag än skriver kan jag aldrig skriva all kod själv. Det har varit väldigt roligt att bygga upp en utvecklingsavdelning på Expressen och vi verkar ha lyckats bra.

Fakta

Joel Abrahamsson är en mycket skicklig utvecklare rent praktiskt, som kodare. Men det är bara början på en beskrivning. Att bygga en dynamisk utvecklingsorganisation och en teknisk plattform som tål både tung belastning och snabb förändring är några förmågor till. Krydda anrättningen med en god förmåga som föreläsare så blir resultatet Sveriges bästa utvecklare.