Pine64 som säljer den populära Raspberry Pi-utmanaren Pine A64 presenterar två nya bärbara Linuxdatorer, med namnet Pinebook. Och man gör det med minst sagt konkurrenskraftiga priser.

Med en elvatumsskärm kostar Pinebook 89 dollar, cirka 814 kronor. Om man slår på stort med en 14-tums skärm blir priset 99 dollar, cirka 905 kronor. I båda fallen är processorn den fyrkärniga 64-bitars Arm Cortex A53 från Allwinner och minnet på två GB. Det finns en flashdisk på 16 GB, wifi, bluetooth, två usb-portar, Microsd-kortläsare och Mini-hdmi-port.

Pinebook

Det går att utöka diskkapaciteten med 256 GB med ett Microsd-kort. Grafikupplösningen är på 1 280 x 720 för båda skärmstorlekarna, vilket känns helt OK för elvatummaren, men kanske är i lägsta laget för den större skärmen. Pinebook väger 1,2 kg och har dimensionerna 352 x 233 x 18 mm.

Läs också: Nya lagringsmöjligheter till Raspberry Pi

Vad gäller operativsystem ska det fungera med Linuxdistributionerna Ubuntu, Debian och Android 5.1. Det ska gå att beställa Pinebook från Sverige.

För den som vill ha en billig slit-och-släng-laptop med Linux ter sig Pinebook oslagbar i dagsläget. Och kanske kan den locka en del hobbyister som i dag intresserar sig för Raspberry Pi.