Node.js Foundation är organisationen som styr utvecklingen av Node.js, den populära serverplattformen för att köra Javascriptprogram. Nu jobbar man med att frikoppla Node.js från Googles Javascriptmotor V8, som hittills har varit central för plattformen.

Det görs genom att skapa något som kallas Abstract Binary Interface Stable Module API.

Projektet drivs i samarbete med it-jättar som IBM, Intel, Microsoft och Mozilla, skriver IDG News. Notera att Google saknas bland samarbetspartners som nämns.

Läs också: Stort samarbete i Javascript-världen – Microsoft ger sig i lag med Node.js

I klartext handlar det helt enkelt om att skapa ett tydligt definierat mellanlager som gör det möjligt att byta ut Javascriptmotor. Då känns det i sammanhanget logiskt att det ska komma varianter av Node.js som använder Microsofts Javascriptmotor Chakracore.

Vad betyder det här?

På längre sikt ger det Node.js en mer självständig ställning gentemot Google. Det borde innebära att andra stora aktörers vilja att satsa på Node.js ökar, till exempel Microsofts. I dagsläget behövs knappast den draghjälpen, men saker kan förändras snabbt.

Dessutom är det ett skydd mot eventuella problem om Google tappar den tekniska skärpan. Det kanske är så stor risk på ett tag, men man vet aldrig.

Allra störst betydelse rent praktiskt borde neutralitet vad gäller Javascriptmotorer ha för mobila enheter och för enheter i allmänhet, i iot-sammanhang.