Att flytta data kan å ena sidan vara superlätt, en knapptryckning och saken är biff. Att flytta större mängder data kan vara en riktigt tuff utmaning. Även med en konstant överföring på 10 Gbit/s skulle det ta många år att flytta hundratals petabytes från ett datacenter till en molnleverantör.

Så mycket tid har varken leverantören eller kunderna. Amazon tillhör ett av de företag som lagt pannan i djupa veck för att hitta en lösning. Hur ser en produkt ut som har kapacitet att överföra stora datamängder i hög hastighet? Som en lastbil tydligen, bokstavligt talat – en lastbil. Amazon senaste projekt, Snowmobile, är en stor, vit långtradare som kan lagra 100 petabyte data, skriver IDG News.

Läs också: Amazon lockar partner med molngodis – här är fem nyheter för partnerledet

Amazon kör fram lastbilen till kundens datacenter, backar upp den mot någon form av lastbrygga eller liknande, och kopplar ihop med deras datacenter. Själva överföringen går genom ett flertal fiberkablar med en kapacitet på 40 Gbit/s var, totalt kan lastbilen hantera upp till 1 terabite data per sekund. Maxtiden för att ladda upp data ligger på 10 dagar om det sker i maxhastighet. Allt enligt bolagets molnevangelist Jeff Barr som skriver om projektet i ett blogginlägg.

Syftet med Snowmobile är enkelt: hjälpa kunderna att flytta data från deras egna datahallar till Amazons molntjänst AWS. Förhoppningen är sedan att detta ska uppmuntra kunderna att även i fortsättningsvis vända sig till molnleverantören och just deras tjänster. Viktigt för företagen att komma ihåg när de ser över molnleverantörernas olika erbjudanden är att Amazon tar betalt för att migrera data till en konkurrent. En kostnad som kan bli en tung börda för vissa företag.

En annan aspekt att komma ihåg, och som alltid ska kommas ihåg, är säkerheten. Amazon ser till att lastbilen är säker under tiden data laddas upp och står för eskorten till målet. All data är krypterad och varje container är försedd med gps. Inte helt olikt en värdetransport med kontanter. Lyckade försök har redan genomförts säger Andy Jassy, vd för AWS. Men säger inte vilket företag som testat, bara att det var ett jätteprojekt.

Läs också: Amazon tokdumpar lagringspriser – nu blir det nytt priskrig i molnet

Förra året lanserade Amazon Snowball, en tjänst för att flytta över stora mängder data. En serie verktyg för lagring som gjorde det möjligt att föra över en petabyte i veckan. Varje enhet har ett lagringsutrymme på 80 TB. Men för kunder som sitter på data i exabyte-skala krävdes betydligt mer. Därför introducerar de nu Snowmobile.

Samtidigt passar Amazon nu också på att presentera Snowball Edge. En lagringsenhet som är betydligt mer portabel än en lastbil och kan användas på till exempel forskningsbåtar, där internetuppkopplingen kan vara skral. Liksom föregångaren Snowball är det en robust lagringsenhet, som kommer utrustad med plats för 100 TB data och pekskräm för att förenkla hanteringen. Den kan också erbjuda vissa beräkningar på plats och gör sin egen kryptering vilket gör överföringen än snabbare.