Elon Musks ideella forskarlag OpenAI har släppt sin AI-plattform Universe gratis på nätet. Ett verktyg som ska ge artificiell intelligens möjligheten att lära sig allt som en människa kan göra med en dator, enbart genom att studera pixlarna på skärmen.

Det rör sig dock inte om en riktig skärm, utan Universe utrustar AI:n med en virtuell dator med mus och tangenbord.

Läs också: Microsoft och Elon Musk i nytt samarbete om AI-forskning

I Universe ska det redan nu finnas tusen olika miljöer, spel och appar, som datorn kan lära sig att hantera.

Den mest uppseendeväckande av dem är kanske spelet Grand Theft Auto V. En brottssimulator där spelaren kan stjäla bilar och skjuta oskyldiga folk på gatan.

Beslutet att låta en AI gå bärsärkagång i spelens värld kanske rimmar dåligt med OpenAI:s uttalade ambition – att skapa säker artificiell intelligens som gynnar människan. Men enligt forskarlaget är spel som GTA ett bra test för datorn, som kräver att AI:n stegvis lär sig nya saker.

"Vårt mål är att utveckla en AI-agent som flexibelt kan använda sina tidigare erfarenheter i Universe-miljöer för att snabbt bemästra okända och svåra miljöer. Det skulle vara ett stort steg mot generel intelligens", skriver OpenAI på sin hemsida.

Läs också: Nästa utmaning i kampen mellan människa och maskin: Starcraft

Kort efter att Universe släppts fritt kom nyheten att även Googles AI-företag Deepmind släpper sin plattform, Deepmind Lab, gratis på nätet. Även det ett verktyg som ställer AI mot spelliknande utmaningar.

Enligt Google ska beslut om att släppa Deepmind Lab gratis inte ses som ett försök att konkurera med OpenAI.

– Forskarvärlden kring maskininlärning har alltid varit väldigt öppen. Vi publicerar 100 forskarrapporter om året och vi har släppt flera open-source-agenter tidigare, säger Shane Legg, medgrundare till Deepmind, till Bloomberg.

Läs också: Ny AI spöar dig i Mortal Kombat

Om du är nyfiken på Universe och Deepmind Lab så finns källkoden som sagt gratis att hämta på Github.