Intel behöver en rejäl grafikprocessor för att utmana Nvidia och AMD behöver stålar. Det kan vara grunden för ett samarbete mellan de båda rivalerna. Nu skriver Kyle Bennett på hardforum.com att ett avtal redan är undertecknat mellan Intel och AMD. Intel påstås planera att använda AMD-teknik i kommande grafikprocessorer.

Forbes hänger på ryktesspridningen och lanserar en teori. Ett skäl ska vara att Intel vill slippa betala dyra licensavgifter till Nvidia. Man har redan betalat 1,5 miljarder dollar under sex år fram till januari i år. Eftersom avtalet med Nvidia har löpt ut måste Intel hitta någon annan lösning och man vill dessutom komma billigare undan.

Läs också: Säkerhetshål i Intels processorer rena julafton för virusattacker

Ett sätt för Intel att komma ur Nvidias grepp är att teckna ett avtal med AMD för att använda företagets Radeonteknik. AMDs incitament är att företaget behöver pengar för forskning och utveckling. Det skulle i så fall kunna leda till AMD med Intels hjälp blir dominerande vad gäller teknik för grafikprocessorer.

Intel skulle förstås få betala en hel del till AMD. Men med tanke på att man länge betalat mellan 200 och 300 miljoner dollar per år Nvidia så borde det finnas en del manöverutrymme.

Det som talar emot ett avtal mellan Intel och AMD är att AMD skulle förlora sin tydligaste konkurrensfördel gentemot Intel, nämligen företagets grafikprocessorer.

Så nyckelfrågan verkar vara hur ont om pengar AMD har.