Hur små kan processorer bli egentligen? Tja, om man ska tro Arm ska de i alla fall börja tillverkas med sju nanometers tillverkningsprocess under 2018. Det kan jämföras med Qualcomms Armbaserade Snapdragon 835 som använder den i dag senaste tillverkningsprocessen på tio nanometer.

I tester har Arm uppnått prestandaförbättringar på mellan 15 och 20 procent jämfört med en tillverkningsprocess på 16 nanometer. En ökad minityarisering leder alltså till bättre prestanda. Den innebär också att Moores lag kan fortsätta gälla. Lagen som fått sitt namn efter Intelgrundaren Gordon Moore säger, i sin modifierade form, att antalet transistorer på en viss yta fördubblas vartannat år.

Läs också: Forskare bygger supersmart chipp med den mänskliga hjärnan som förebild

Arm berättade i måndags att man samarbetar med tillverkaren TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) för att få i gång produktionen av sjunanometers chipp. Enligt Arms marknadschef för fysisk design med, det i sammanhanget lämpliga, namnet Ron Moore förväntas tillverkningen komma i gång 2018.

Han räknar också med att även processorer för servrar och iot-enheter kommer att tillverkas med samma teknik.

Förutom att processorerna blir mindre så har Arm sett över en del designlösningar, till exempel hur data överförs till och från minnet, vilket ska ge bättre prestanda.

Bland konkurrenter till TSMC märks Globalfoundries som också hoppas komma i gång med sju nanometer 2018. Intels budskap är att man har det ”i sikte”. Samsung har inte sagt någonting.

Läs också: Så blir nästa års mobiltelefoner – här är tio hetaste trenderna

Och utvecklingen upphör inte med sju nanometer. Nästa steg är fem nanometer, vilket ska diskuteras på konferensen International Electron Devices Meeting i San Francisco nästa vecka, skriver IDG News.