Zcash är precis som bitcoin en elektronisk valuta, men en betydligt mer anonym sådan.

I stället för att använda sig av blockchain, som lagrar information om handel, använder Zcash nollkunskapsbevis. En metod som kan verifiera en betalning helt utan att lagra vem som betalat eller tagit emot.

Läs också: Här är allt du behöver veta om kryptovalutan bitcoin och blockchain-tekniken

Anonymiteten har lockat till sig allt fler kriminella krafter och nu har några hackare bestämt sig för att utvinna valutan själva - fast via andras datorer.

Det är sajten Motherboard som pratat med säkerhetsexperter vid Kaspersky som säger sig ha hittat över tusen datorer som tagits över för utvinning av Zcash.

Först tar sig viruset in i datorn via skadliga länkar för att sedan tvinga maskinen till att lösa de matematiska problem som krävs för att belönas med Zcash. När valutan sedan ”grävts fram” skickas pengarna över till hackern.

Proceduren i sig är inte särskilt skadlig för det ovetande offret, men datorn i fråga jobbar hårdare än vanligt vilket kan tära på prestandan och på elräkningen.

Liknande virus för bitcoin finns sedan tidigare, och precis som med bitcoin säger sig Zcash vara maktlösa inför problemet.

Läs också: Alla pratar om blockchain – men finns det något bakom hajpen?

”Tyvärr har vi inget sätt att förhindra detta eftersom Zcash är ett open-source-nätverk som ingen styr över, precis som med bitcoin”,säger Zooko Wilcox, grundare av Zcash, i ett mejl till Motherboard.