Microsoft aviserar att man ska släppa en samling nya utvecklarverktyg till Cortana, alla med målet att integrera assistenten till nya platfformar.

Bland annat ska verktygen göra det möjligt för utvecklare att integrera Cortana i IoT-föremål, och tredjepartsutvecklare kommer även att kunna ta fram sina egna lösningar.

Läs också: Microsofts nya röstigenkänning hör vad du säger lika bra som en medmänniska

Nyheten kan ses som en uppryckning från Microsofts sida. Företaget har sedan länge kämpat med att hitta ett flaggskepp till Cortana, som på grund av floppen med Windows Phone inte riktigt tagit sig utanför pc:n.

Konkurrenterna Amazon och Apple har båda kommit betydligt längre med sina assistenter, och har lyckats knyta dem till starka varumärken – som Echo Dot och Home.

Ett sådant flaggskepp kan dock vara på gång, för Microsoft berättade även att man arbetar med en hemmahögtalare, likt konkurenterna, och att Cortana även kommer bli tillgänglig i smarta bilstereos.

Läs också: Microsoft: Fler än någonsin byter från Mac till Surface

Högtalare är dock inte allt, Microsoft tar även Cortana in i din kalender med sin tjänst "calender help service". En tjänst där användare kan cc:a mejl till Cortana som sedan kliver in i diskussionen och styr upp ett möte när alla har en ledig lucka i sin kalender.