Ett utmärkande drag för 2016 är att flera banbrytande tekniker som omtalats stå på gränsen till genombrott i flera år nu, faktiskt, verkar komma till de omtalade genombrotten.

Ai som har hajpats hårt sedan åtminstone åttiotalet är kanske det bästa exemplet. Men det är inte det enda teknikgenombrottet som skett i år.

1. Go-ai:n visar vägen

Om man ska tro Wikipedia finns det fler valmöjligheter i brädspelet Go än det finns atomer i det ”synliga universum”. Med tanke på det framstår det inte som så konstigt att ett ai-program kom att spöa världsmästaren i Go (sydkoreanen Lee Se-dol). Det var programmet Alphago från Deepmind Technologies, ett företag inom Alphabetkoncernen, som lyckades med bedriften. Alltså ett företag inom Googlekoncernen.

Lee Se-dol
Alphago besegrade Go-världsmästaren Lee Se-dol.

Det allra mest intressanta med den fajten, som gick av stapeln i mars, kanske är en jämförelse av Lee Se-dols attityd innan matchen och hur det sedan gick. Lee var helt säker på att vinna. Lärdomen är rätt tydlig: Räkna med att bli överraskad av vad ai-program klarar av. Det stannar inte vid att spela Go.

2. Nu finns Hololens på marknaden – i alla fall lite

Att Microsoft släppte sin ar-hjälm Hololens till utvecklare i mars har inte lett till att man ser folk i massor gå omkring med den på stan. Däremot hör man allt oftare framstående utvecklare prata om att de gör ”Hololensappar”, åtminstone på fritiden. Och det kommer garanterat att leda till en användning på bredare front tämligen snart.

Hololens

Ett problem i sammanhanget är kanske vad man ska kalla skapelsen. Microsoft använder både ”virtuell verklighet” och ”blandad verklighet” (mixed reality) som benämningar. ”Augmented reality” (ar) kanske är för krångligt? Hur som helst, Windows 10 ska få en Hololensuppdatering nästa år och det finns fler produkter att hålla ögonen på, som Oculus Rift och HTCs Vive VR.

3. Maskininlärning für alle

Att molntjänster som Amazon Machine Learning och Microsofts Azure Machine Learning har funnits något år kanske inte gör maskininlärning enklare att förstå, men i alla fall mer tillgänglig. Om hinder med att skapa infrastrukturlösningar undanröjs så borde det bli enklare för folk att ta till sig tekniken.

Det här avspeglar sig i att allt fler pratar om maskininlärning som ett realistiskt verktyg för affärsverksamhet. Vad är maskininlärning, förresten? Redan 1959 sa Arthur Samuel att maskininlärning ”ger datorer möjligheten att lära sig utan att behöva vara explicit programmerade”. Det låter smidigt!

4. Genombrottet som inte längre är ett genombrott

Efter att ha pratat om att molnet kommer att slå igenom pratar man inte längre om molnet. Det är för många självklart att man använder molnresurser i stället för egna datacenter. Så är det i alla fall bland folk som ligger långt framme, till exempel besökare på hippa konferenser som Web Summit i Lissabon.

Men det finns fortfarande flera delgenombrott som väntar på att blomma ut för molnet. Ett är för plattformstjänster, ett annat för offentliga organisationers molnanvändning. Var lugn, de kommer de också.

5. En explosion av klientenheter

Google hävdar att det säljs fler Chromebooks än Macar. Andra hävdar att hybriddatorer (2-i-1-kombinationer av laptop och surfplatta) säljer i stora mängder. Det är väl bara renodlade surfplattor det går trögt för. Kontentan är att marknaden för klientenheter blir allt mer diversifierad, speciellt om vi räknar in smartmobiler.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning