6. Microsoft slår (äntligen?) igenom som leverantör av hårdvara

Efter en minst sagt svajig start som leverantör av persondatorer har Microsoft etablerat sig på allvar i år. Och det med en top-of-the-line-produkt, i form av Surface Pro. Det återstår att se om den coola stationära modellen Surface Studio också blir en stor framgång. Det kanske är tveksamt, med tanke på att den stationära pc:n allt mer blir en nischprodukt.

Surface

7. Flashdiskar överallt

Man kan tycka att en ökning från 25 procent 2015 till uppskattade 33 procent i år inte är något stort genombrott. Men vad gäller flashdiskar är det en indikation bland flera andra på att tekniken allt oftare ersätter traditionella mekaniska hårdiskar. Undersökningen från Dramexchange gäller diskanvändningen i nya bärbara datorer och visar också att andelen uppskattas bli 56 procent redan 2018.

Flashdiskar
Intel och Microns nya flashminne, 3D NAND, kan lagra 3,5 TB på en minnesmodul av typen M.2.

Lägg till det att alternativ med flashdiskar blir allt vanligare på infrastrukturtjänster i molnet, så känns det rimligt att prata om ett genombrott.

8. Nya minnestyper formligen väller fram

Här är ett genombrott som heter duga: Presentationer av nya typer av minnen. Bara i år har vi till exempel skrivit om:

Fujitsus nano-ram som konstrueras av nanorör, är 1 000 gånger snabbare än vanligt minne och lagrar data beständigt.
IBM som jobbar med pcm (phase-change memory) som är en beständig minnestyp som är snabbare än flashminne.
IBM och Samsung som tillsammans utvecklar nästa generation av mram. Tanken är att erbjuda ett snabbt alternativ till vanligt flashminne av typen nand.
Forskare på universitetet i Delft i Nederländerna som upptäckt ett sätt att lagra atomstora bitar på koppar. Det ska ge en densitet på 500 terabit per kvadrattum, vilket är 500 gånger tätare än för de bästa kommersiellt tillgängliga hårddiskarna.
Andra benämningar som cirkulerar är 3D Xpoint, rram och Memristor.

Det gemensamma för samtliga de nya minnestyperna är att användning på bred front ligger flera år fram i tiden, om den någonsin blir av. Ett särdrag för de flesta är att de lägger sig någonstans mellan ram och flashminne.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning