När uppdateringen Creators Update av Windows 10 kommer under våren är det inte bara vanliga Windows som finputsas. Även den avskalade varianten Iot Core för uppkopplade enheter får sin beskärda del av nyheterna, till och med den digitala assistenten Cortana för enheter som har bildskärmar, skriver ZD Net.

Läs också: Microsoft: Fler än någonsin byter från Mac till Surface

Av mer allmänt intresse är nog att Iot Core får tillgång till Device Guard, en lösning för att låsa enheter så att de bara kan köra program som har definierats som pålitliga, samt fler verktyg för administration av enheter och för inställningar som påverkar energiförbrukning. Även drivrutinerna för att hantera wi-fi förnyas.

Windows 10 Iot Core fungerar på Intel- och Arm-bestyckade enheter och tar mindre resurser i anspråk än de fullvuxna varianterna av operativsystemet. Exempel på enheter som kan köra den bantade varianten är termostater och smarta kylskåp. Windows 10 Iot Core är tillgängligt gratis för hobbyister för enheter som Raspberry Pi.

Läs också: Microsoft har sneglat på konkurrenterna – nu ska Cortana bli smartare

Det återstår att se när Creators Update för Windows 10 kommer. En gissning är i alla fall att uppdateringen för Iot Core kommer några månader efter att den kommer för de mer fullvuxna varianterna, kanske framåt sommaren.