Angular, eller AngularJS, är det kanske mest populära ramverket för front end-utveckling i webbsammanhang (alltså ett Javascriptramverk). Den drivande kraften bakom Angular är Google, men även flera fristående individer är inblandade.

Nu verkar det ha virrat till sig en del med vidareutvecklingen av Angular. De inblandade har i alla fall inte gjort ett helt perfekt jobb rent pedagogiskt.

Följande har hänt: I september släpptes den omdanande version 2 av Angular, till både jubel och förtret. Det senare eftersom den nya versionen inte var bakåtkompatibel med den föregående. Ett exempel på det är att Microsofts turbovariant Typescript av Javascript rekommenderas som språk för Angularutvecklare.

Läs också: Google panikökar takten för Angular

Inte nog med det, så sent som förra månaden meddelade Googles Rob Wormald att version 3 av Angular ska komma redan i mars nästa år. Men så blir det inte. På konferensen NG-BE i Belgien i förra veckan meddelade Igor Minar som jobbar med utvecklingen av Angular att det inte blir någon version 3. I stället ska version 4 komma i mars nästa år.

Va?

Så, man hoppar alltså över version 3 av Angular och går direkt till version 4. Eller kanske är det version 4 som egentligen är version 3?

Strunt samma. Kontentan är att version 4 ska vara bakåtkompatibel med version 2 i största möjliga utsträckningen. Det kan bli vissa problem till följd med att man planerar att stödja version 2.1 av Typescript. Rekommendationen vad gäller versionsbenämningen är att inte nämna versionsnummer alls, om det inte behövs, utan bara prata om ”Angular”.

Läs också: Google gör allt för att blåsa liv i sin Javascriptdödare Dart

En fråga som bitar sig kvar är vad som hände med version 3. Problemet verkar vara att versionsnumreringen för olika komponenter av Angular inte har synkat. En del som kallas ”Angular Router” har redan hunnit upp till version 3.x, trots att version 2.x används för övriga. För att få till samma versionsnumrering för samtliga komponenter flyttar man upp alla till version 4.x.

Glasklart, eller hur?

Men helst ska man alltså inte prata om versionsnummer alls. Det låter nästan som en nödlösning för att slippa reda ut hur det ligger till.

Den som vill fördjupa sig i Angulars versionsmysterium kan kolla in det här blogginlägget.