Även om en del älskar att såga pc:n som en dinosaurie – så är laptops och stationära datorer snabbare, sexigare och till och med smartare än någonsin. Mängder av tekniska framsteg för pc:n in i eran av virtuell verklighet, 4K-video och 5g-konnektivitet.

Här listar IDG News 10 pc-trender att hålla ögonen på nästa år.

vr

Virtuell verklighet – ”en pc på huvudet”
Enheter för virtuell verklighet växer fram i många nya former och storlekar, några av dem beter sig i stort sett som en pc som passar ditt huvud. Dell, Acer, Lenovo och HP släpper olika headsets för blandad verklighet – som tillåter användare att interagera med 3D-objekt som poppar upp, spela spel, titta på filmer och ha interaktiva Skype-samtal.

lagring

Lagringspriserna går upp.
Priserna på ssd:er går upp på grund av brist och detta kommer att ha påverkan på priset på laptops, två-i-ett-enheter och lagring. För laptops med 512 GB ssd ligger priset väldigt högt. De flesta pc-tillverkare erbjuder 128 GB eller 256 GB ssd i maskinerna som standard. Välj lagring omsorgsfullt.

prata

Prata med din pc.
Fejden mellan Apples Siri, Amazons Alexa, Googles assistent och Microsofts Cortana, när det gäller röstaktiverade assistenter blir mer och mer intressant de kommande åren. Användare kommer att kunna skrika ut Cortana-kommandon till Windows 10-pc på längre håll, tack vare en taligenkänningsteknik som Microsoft arbetar på tillsammans med Intel. Hittills har Cortana fungerat bäst om man är nära pc:n.

Läs också: Mekaniska hårddisken allt annat än död – nu släpps en rekorddisk på 14 TB

amd intel

AMD skruvar upp chipp-slaget mot Intel.
Intel har varit den ohotade kungen av pc under mer än ett decennium, men AMD slår tillbaka med sin nya Ryzen-processor, som når pc:n nästa år. En hälsosam rivalitet är bra för pc-användare, och en del kommer säkert att gå från Intel till AMD – som hävdar att Ryzen är 40 procent snabbare än nuvarande pc-chipp.
Det här chippet når speldatorer först, och den bredare marknaden under senare delen av 2017.

arm chipp

ARM-baserade laptops med Windows – igen.
Det har gjorts försök med ARM-pc tidigare (då kördes de på Windows RT) och var en katastrof, vilket gjort många skeptiska till idén. Men Microsoft har inte gett upp, särskilt som 5G kryper närmare. Microsoft har meddelat att nästa års pc kommer att finnas tillgängliga med Qualcomms ARM-baserade Snapdragon 835, vilket primärt riktar sig till smartphones. Supertunna laptops kommer att få integrerade modem och lång batteritid med chippet. Hittills har ingen pc-tillverkare lanserat någon Arm-baserad Windows-pc.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning