I tider av containrar, devops och agil utveckling blir användning av mikrotjänster (microservices) ett allt mer attraktivt sätt att strukturera applikationer och tjänster. Men det kan lätt bli rörigt när olika utvecklingsteam sprutar ur sig mikrotjänster med vilka komplexa lösningar ska byggas.
Netflix är ett av de företag som kommit längst med den här typen av lösningar och har naturligtvis funderat en hel del på hur man ska hålla ordning på mikrotjänster. Nu släpper man sin administrationsplattform som öppen källkod. Med tanke på att sådan här administration brukar kalla orkestrering så känns namnet Conductor välfunnet.
Conductor, som naturligtvis är molnbaserad, kan användas för att hantera arbetsflöden som inbegriper mikrotjänster och även för konkreta uppgifter som att pausa och starta om processer.
Läs också: Se upp Netflix – nu kommer Amazons streamingtjänst till Sverige
Det ska gå att hantera miljontals samtidiga processer. Det är naturligtvis inte volymer som är aktuella för de flesta företag, men att Conductor klarar sådana volymer borde borga för att även mindre arbetsvolymer kan hanteras.
Conductor har varit i gång på Netflix i ett år. ”Conductor har använts för att orkestrera mer än 2,6 miljoner processflöden. Det handlar om allt från enkla linjära arbetsflöden till komplexa dynamiska som körs flera dagar”, skriver Netflix i ett pressmeddelande, enligt IDG News.
Administrationen går ut på att automatisera affärsprocesser genom att samordna (orkestrera) olika mikrotjänster. Med Conductor går det att se hur de olika mikrotjänsterna interagerar. Hos Netflix har man också blivit bättre på att utnyttja existerande mikrotjänster för att bygga lösningar, tack vare Conductor. På ett tekniskt plan görs det genom att hantera en distribuerad kö.
Läs också: Sneak peeks är Netflix senaste vapen i kampen mot konkurrenterna
Netflix syfte med att släppa Conductor som öppen källkod är att lära sig från andra och att förbättra plattformen. Bland planer för vidareutveckling märks integration med Amazons molntjänst Lambda och liknande tjänster för serverlösa applikationer, samt bättre integration med plattformar för att hantera containrar.