Håkan Axtelius representerar Github på marken i Norden. På internet är tjänsten för att hantera källkod redan så väletablerad som den kan bli. Enligt Håkan Axtelius är den världens största kodbibliotek med 18 miljoner anslutna användare och 40 miljoner projekt som hanteras.

Men för att nå vidare gäller det att missionera om vad mer som finns att erbjuda än versionhantering och en katalog för källkod.

Vad är det Håkan Axtelius missionerar om? Främst fyra saker:

  • Hur ska man se attraktiv ut som arbetsgivare för utvecklare?
  • Hur ska man hitta talanger?
  • Hur ska man bryta ner väggarna mellan olika avdelningar, eller mellan så kallade ”silos”?
  • Hur ska man jobba i hybridprojekt som innehåller både öppen och stängd kod?

Svaret på samtliga frågor är, om man ska tro Håkan Axtelius, förstås att använda Github. Och tänker man efter så ligger det en del i vad han säger. Att använda Github är ett modernt sätt att jobba. Det går att se vilken kvalitet koden någon skriver håller genom att ladda ner den och titta. Olika avdelningar kan samarbeta genom att dela på kod som hanteras med en tjänst av den här typen. Och ska man driva projekt med olika kodbaser så behövs det ett verktyg för att administrera koden.

Läs också: Årets hetaste topplista klar – här är Sveriges 20 bästa utvecklare 2016

Han inflikar även att ett mål är att ”dela kunskap och utvecklas som utvecklare”. Så kan det så klart vara och visst kan Github bidra till det. Men det är kanske mer än kulturell fråga än en verktygsfråga, i högre utsträckning än för de fyra visionerna ovan.

Hur man än vrider och vänder på resonemangen så är det uppenbart att kod står i fokus. Men för att ta Githubs verksamhet vidare krävs det att mer funktionalitet görs tillgänglig via tjänsten än ren versionhantering. Githubs strategi för att lyckas med det är att integrera företagets tjänst med andra verktyg. De flesta av företagets 300 utvecklare jobbar med det.

Är det inte läge för Github att bygga in ny funktionalitet i den egna tjänsten?

– Att hitta det bästa verktyget för varje uppgift är en stark drivkraft bland kunderna, de vill ha frihet att välja. Det finns så många andra verktyg som är bra så det är bättre att vi gör api:er för att integrera med dem. Vi skulle tappa fokus om vi försökte göra allt själva, säger Håkan Axtelius.

Bland exempel på verktyg man integrerar Github med märks Jira för projekthantering och Slack för kommunikation. Det finns också mjukvarurobotar för att förenkla devopshantering.

Så här långt har Githubs arbete burit frukt. Det här verksamhetsåret kommer man med cirka 600 anställda få ihop en omsättning på 1,5 miljarder kronor och gå med vinst. Hälften av omsättningen kommer från företag som har privata kataloger på Githubs webbtjänst, hälften från företag som köpt den version av tjänsten (Github Enterprise) som kan installeras lokalt på företagens egna servrar eller på molntjänster som Amazon och Microsofts Azure. Lägg till det alla som använder den publika gratisvarianten av webbtjänsten.

Läs också: Så hittar du rätt i Microsofts virrvarr av plattformar för utvecklare

– Vi har 3,5 miljarder kronor i investerarkapital som kommer användas för att få bolaget att växa och bygga ytterligare funktioner.

Förutom Håkan Axtelius finns det ytterligare fyra personer i Norden som jobbar med försäljning, marknadsföring och tekniskt stöd i början av projekt, det som på hederlig gammal svengelska kallas ”presale”.

– Förutom sälj och marknad finns det två Githubutvecklare som är placerade i Sverige och så ser det ut i övriga världen också. Långt över hälften av alla på Github jobbar i sina hemmiljöer, fördelat över nästan hela jordklotet.