Som om det inte är nog med att 2016 var ett turbulent år vad gäller programmeringsspråk, 2017 ser det ut att bli ännu mer drag under galoscherna.

Här är en snabbkoll IDG News på de mest populära språken:

Moln på horisonten för Java

Vad gäller Java så var det en del kalabalik förra året. Oracle aktiverade handbromsen för nästa version av serverstandarden Java EE, i avsikt att starta om med fokus på mikrotjänster och molnlösningar.

Ett första tecken på vad den nya inriktningen resulterar i bör komma i slutet av året, med en ny variant av Java EE 8. Nästa år ska sedan Java EE 9 komma, med fokus på skalbara tjänster. Den nya färdriktningen bör resultera i en Javaplattform som är bättre lämpad för moderna företagslösningar.

Läs också: Containrar ger oberoende – men riskerar att bli en fotnot i historien

Microsoft strävar efter att bli universellt

Microsofts Universal Windows Platform (UWP) har inte blivit någon stor hit än, trots ansträngningar från Microsoft. Tanken med UWP är som namnet anger att kunna bygga appar som fungerar på flera hårdvaruplattformar.

Satsningen på UWP fortsätter, bland annat med bättre UWP-stöd i kommande version av Visual Studio. När den kommer, kanske till sommaren, så bör UWP-stödet för språk som C# ha förbättrats. Om det verkligen är vad utvecklare i Microsoftmiljö vill ha återstår att se, men det kommer även andra förbättringar i Microsoftspråk.

Javascript-lanseringar i ännu högre tempo

Att det kommer en ny version av Javascriptstandarden Ecmascript, förhoppningsvis till sommaren, lär inte blir den största nyheten för Javascriptutvecklare. Nya version 2017 lär dock bjuda på enklare byggande av asynkrona lösningar.

Mer spännande blir det att följa vad som händer med serverplattformen Node.js. Det pågår arbete med att frikoppla den från Googles Javascriptmotor V8, vilket inte minst bör innebära att Microsoft tar mer plats på den scenen.

Allra mest intressanta är kanske det ökade tempot för nya versioner av Googles populära ramverk Angular. Version 4 ska komma i mars och version 5 ungefär ett halvår efter det. Dessutom jobbar Facebook på med de olika varianterna av React.

Läs också: Så blir nästa år för utvecklarna – här är 11 trender inför 2017

Nya spännande språk

Att Apple förväntas släppa version 4 av Swift i slutet av året och att det kommer en ny version av Googles Go, 1.8, redan i februari borgar för att båda de färska och spännande språken blir mognare. Vad gäller Go 1.8 verkar det inte finnas något lanseringsdatum, dock är ett releaseparty spikat till 16 februari.