Webbläsare torde vara den mest använda typen av program. Med tanke på det kan man tycka att utvecklingen av dem har avstannat en del. Det försöker norska Opera råda bot på med experimentet Neon.

Det handlar om en ny webbläsare för Windows och Macen. Det är inte frågan om ett totalt nytänkande, men åtskilliga handgrepp fungerar lite annorlunda än med marknadsledare som Chrome och Firefox.

Den visuella designen känns väldigt behaglig. Det ovana blickfånget stör verkligen inte användarupplevelsen. Neon är väl värd att testa för den som är nyfiken av sig.

Läs också: Slut på ideliga frågor om att acceptera cookies – EU föreslår nya regler

Ett exempel på ett annorlunda grepp är hur det går till att öppna en ny flik. Det som händer när man klickar på den tydliga plusikonen längst upp till vänster i skärmbilden är att den aktiva ”fliken” minimeras och representeras med en ikon i form av ”boll” i en kolumn längst till höger.

Neon

I stället visas en tydlig textruta i vilken man kan skriva in en webbadress för att visa en specifik webbsida eller ett sökbegrepp. I det senare fallet visas en Googlesökning (i alla fall på undertecknads dator).

Begreppet flik är kanske lite missvisande, eftersom det faktiskt inte är frågan om fliken. Bollarna till höger tillgodoser dock samma funktionalitet som flikarna i de mer etablerade webbläsarna.

Ett annat exempel på en nymodighet är ett verktyg för att snabbt göra skärmdumpar av delar av skärmbilden. Dumparna hamnar i ett galleri som nås lätt. En tanke med arrangemanget är säkerligen att göra det enkelt att dela delar av sidor på sociala medier.

Läs också: Microsoft visar fler nyheter i nästa uppdatering av Windows 10 – Creators Update

Det finns fler exempel på smidiga lösningar. Testkörningen som ligger till underlag för den här artikeln är för kort för att innehålla en ordentlig genomgång av eventuella problem med Neon.

Men vad gäller åtminstone rekreationssurfning så är nog en webbläsares främsta uppgift att verka så obemärkt som möjligt. Och det lyckas Neon verkligen med.