Till Microsofts försvar är Windows 10 bra mycket mer stabilare än tidigare versioner. Men precis som med alla operativsystem finns det alltid saker som kan gå fel, tur är dock att Microsoft erbjuder flera verktyg som kan lösa problemen helt gratis.
Vissa är redan inbyggda i Windows 10 medan andra kräver en snabb nedladdning från Microsofts sajt. Här följer en guide över hur, och varför, du ska använda de här verktygen.
Start menu troubleshooter:
Ska användas: när antingen startmenyn eller Cortana inte fungerar som de ska
Vid vissa tillfällen kan både startmenyn och den virtuella assistenten Cortana krångla eller helt lägga av.
För att lösa problemen har Microsoft satt samman en rad förslag på lösningar i sin Troubleshooter. En samling med tips som går från väldigt enkla förslag som ” testa att starta om datorn” till mer komplicerade lösningar som att skapa ett nytt användarkonto med administratörsrättigheter.
Läs också: Microsoft visar fler nyheter i nästa uppdatering av Windows 10 – Creators Update
För att ladda ned verktyget går du bara in på Microsofts troubleshooter-sajt och klickar dig fram till ”start menu troubleshooter”. Väl där dubbelklickar du bara och laddar hem tartmenu.diagcab som sedan kollar inställningarna och rättar till eventuella fel.

Verktyget är dock inte allsmäktigt utan vissa ihärdiga problem kan fortfarande hålla sig kvar, vilket kan bero på felande grafikdrivrutiner. Men det är något som nästa två verktyg i den här artikeln kan hjälpa till med.
Inbyggda troubleshooters
Ska användas: Om du stöter på problem med visa hårdvarukomponenter (som nätverkskort, ljudkort osv) eller om en Windows store-app inte fungerar rätt I Windows 10.
Samtidigt som visa troubleshooter-guider kräver en separat nedladdning finns det även liknande verktyg inbyggda I Windows 10.
För att snabbt nå dem kan man söka efter “trouble” I sökfältet, väl framme finns det sedan fyra olika kategorierna att välja mellan (program, hårdvara och ljud, nätverk och internat samt system och säkerhet.)

Bland dessa kategorier hittar du flera lösningar på många av de riktigt störiga problem som ibland dyker upp I Windows 10.
Lyckas inte de här inbyggda guiderna lösa ett hårdvarufel på din dator, lugn – då kan du testa nästa verktyg I listan.
Show or hide updates troubleshooter
Ska användas: Om en drivrutinsuppdatering som laddats hem via Windows update krånglar till det för datorns hårdvara (till exempel om ljudet slutar fungera)
Det föregående verktyget kan berätta för dig om ifall en uppdatering inte fungerar som den ska, men ibland händer att en helt korrekt installation av en drivrutin ställer till det för hårdvara på datorn. Men lugn det finns ett verktyg som later dig förhindra att en uppdatering installeras, eller fördröja installationen tills en lösning hittats.

Allt du behöver göra är att ladda hem wushowhide.diagcab från Microsofts supportsajt och köra filen. Då får du snabbt se en lista på de uppdateringar som körs på din hårdvara och där kan du enkelt välj att dölja dem (hide) vilket får Windows update att sluta försöka installera uppdateringen.
Task manager
Ska användas: Om datorn startat långsamt eller ifall du har seg systemprestanda.
Task manager är en gammal Windows-trotjänare som har funnits med I flera generationer av Windows och som faktiskt än idag hjälper dig med att serva datorn.
Läs också: Så här kör du Windows 7 på bästa sätt
Bland annat kan verktyget hjälpa dig att stänga av onödiga program som laddas när du sätter på datorn, något som kan sakta ned uppstartsprocessen rejält.

Verktyget kan även hjälpa till med att stänga ned program som fryst sig eller ställer till med andra problem.
För att nå taskmanager kan du delvis söka efter verktyget, men den klassiska lösningen är att hålla inne ctrl, alt och delete.
En ren Windows 10 installation
Ska användas: när du vill rensa en ny dator på all medföljande bloatware som datorleverantören försöker pracka på dig.
En av de absolut bästa funktionerna I Windows 10 är att det operativsystemet har ett inbyggt verktyg som later dig installera en helt ren version. Alltså helt utan de där störiga programmen som följer med när du köpt en ny dator.
För att hitta den här installationen går du in på Microsofts sajt och laddar hem verktyget refreshwindowstool.exe.

Skulle du mot all förvåning vilja installera Windows 10 och behålla all bloatware, finns det en sådan funktion att hitta ifall du söker på “reset this PC” I Cortanas sökfält.
Artikeln är tidigare publicerad i september 2018