Nästa månad kommer Microsoft att sluta skicka ut detaljerade säkerhetsbulletiner. När det är dags för nästa ”patchtisdag”, 14 februari, ersätts bulletinerna av en onlinedatabas. De traditionella bulletinerna har funnits sedan åtminstone 1998, skriver Techworlds amerikanska systersajt CIO.com.

Nu hoppas säkerhetsexperter att den nya databasen ska hålla samma klass som de gamla bulletinerna. En förhandsversion av databasen har varit i gång sedan november.

Läs också: Microsoft pudlar – drar ned på insamlandet av dina data i Windows 10

Ett dokument i databasen är specifikt för en sårbarhet för en version av Windows eller någon annan produkt från Microsoft. Dokumenten kan sorteras och filtreras efter mjukvara som påverkas, patchens lanseringsdatum, identifieraren (kallas cve), med mera.

Patch

Enligt Chris Goettl som är produktchef på Shavlik som gör lösningar för patchhantering försvann värdet med säkerhetsbulletinerna när Microsoft ändrade patchstrategi med Windows 10:

– Skillnaden mellan att bulletinerna beskriver individuella patchar och uppdateringarna innehåller många patchar som inte kan separeras gör att bulletinerna blir värdelösa vad gäller att rapportera om säkerhetsarbetet, säger Chris Goettl.

Läs också: Lös problemen i Windows 10 med gratisverktyg – så gör du

Han säger dock att innehållet i bulletinerna fortfarande är värdefullt även om uppdateringarna paketeras annorlunda. Det borde betyda att den nya databasen blir användbar. Det tycker man, förstås, på Microsoft också.