Det är den tyske Windows-chefen Markus Nitschke som nu tar bladet från munnen och dömer ut Windows 7:s säkerhet.

”I dag möter det (Windows 7) inte kraven för modern teknik, inte heller de höga säkerhetskraven från it-avdelningar. Precis som med Windows XP ser vi att företag bör ta tidiga steg för att undvika framtida risker eller kostnader”, skriver Markus Nitschke i en bloggpost.

Läs också: "Här är tre grejer i Windows 10 som jag blir helt galen på"

Enligt Markus Nitschke kvittar det att Windows 7 fortfarande får säkerhetsuppdateringar, operativsystemet håller inte måttet för att ses som säkert.

Att ett operativsystem från 2009 har svårt att möta dagens krav bör inte komma som en nyhet för någon, samtidigt som det inte heller är speciellt konstigt att Microsoft vill kränga Windows 10 till sina kunder.

Kanske är det dock inte en så dum idé att uppdatera, för nyligen kom nyheten att den inbyggda säkerhet i Windows 10 Anniversary Update lyckades avvärja två stycken nolldagsattacker helt utan att behöva patchas, något som Windows 7 bara kan drömma om.

Läs också: Nu är det slut med säkerhetsbulletiner från Microsoft

Vill du mot all förmodan vara motvalls och hålla fast vid Windows 7 kan du följa vår guide för hur du bäst håller operativsystemet vid liv.