Det talas ibland om att integrera arbetsminne tätare med processorer i datorer, för att få till bättre prestanda. Men nu har singaporianska och tyska forskare i samarbete i stället konstruerat en minneskrets som också kan fungera som en processor.

En sådan minneskrets har inte bara potentialen att ge bättre prestanda eftersom data inte behöver flyttas mellan minne och processor. Den kan även leda till mindre, smalare och lättare enheter, som telefoner, eftersom en komponent (processorn) kan tas bort. I förlängningen kanske det öppnar för helt nya typer av enheter.

Läs också: Forskare bygger supersmart chipp med den mänskliga hjärnan som förebild

– Att flytta data mellan minne och processor är som att prata med någon genom en liten översättningsmaskin, vilket är långsamt och ineffektivt. Vi kan nu öka kapaciteten för översättningsmaskinen, säger Anupam Chattopadhyay, biträdande professor på Nanyangs tekniska universitet i Singapore, till IDG News.

Det handlar om en minneskrets av typen Reram, se faktaruta. Forskarna på Nanyang har samarbetat med forskare på Aachens universitet i Tyskland. Forskningen bakom minneskretsen har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Ett av tricken som används för att förbättra prestanda är att lagra data i tre olika tillstånd, kallas för det ternära talsystemet, i stället för det vanliga binära som har två tillstånd (nollor och ettor). Det ska ge snabbare beräkningar.

Läs också: 168-kärnigt superchipp från MIT ska göra robotar och telefoner smartare

Lägg till det att Reram ger beständig lagring. Det borde i förlängningen kunna betyda att även hårddiskar och flashdiskar kan rationaliseras bort.

Det är oklart när processorminnet kan komma att finnas på marknaden. Vilka krav alla möjliga förändringar det har potential för ställer på mjukvara är svårt att sia om, mer än att de är stora. Windows 10 lär inte fungera rakt av.

Fakta

Reram står för resistive switching random-access memory eller bara resistive random-access memory. Det är beständigt (non-volatile) minne som fungerar genom att motståndet ändras på ett material som kallas memristor.