Knappt hade Raspberry Pi Foundation hunnit släppa senaste modellen Compute Module 3 innan konkurrenterna var där, hack i häl. Denna gång är det tillverkarna bakom Pine64 som lanserar en ny enkortsdator, Sopine A64. En enkortsdator som enligt IDG News har potential att utmana Compute Module 3.

Likt konkurrenten vänder sig Sopine A64 till industrin och företagen. Detta är inte en dator för hobbyutvecklare. Nej snarare vänder de sig till små bolag som vill bygga i en dator i sin elektroniska produkter, allt från butiker till reklamföretag.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

Sopine A64 är den andra produkten som tillverkaren släpper. Den första, Pine 64, släpptes förra året. Till skillnad från originalet kan A64:an inte fungera på egen hand, inte helt och hållet i alla fall. För att göra det krävs att den kopplas ihop med en annan enhet. Först då blir den en fullvärdig enkortsdator. De har själva en paketlösning och A64 kan kopplas ihop med ett moderkort, Sopine Baseboard Model-A.

Prislappen ligger på samma nivå som en Compute Modul 3, mellan 220 (25 dollar) och 260 kronor (30 dollar). I svenska butiker går priset upp mot 400 kronor. Med moderkortet går hela paketet på ungefär 44 dollar, troligen något högre i Sverige att döma av grundpriset.

När tillverkaren lanserade sin första enkortsdator, Pine 64, finansierades den genom crowdsourcing. Och den sågs snabbt som en konkurrent till Raspberry Pi 3. Framför allt på grund av valet av avancerade komponenter.

Läs också: Mediateks nya enkortsdator har 10 kärnor – och är redan slut i lagret

Tittar man närmare på den tekniska specifikationen finns likheter med hallonpajen. Den har en 64-bitars ARM-baserad cpu med fyra kärnor, som liknar den i Module 3. Utöver det kommer den med 2 GB RAM, vilket är mer än konkurrenten. Där Module 3 har DDR 2 och Sopine A64 DDR3. A64:an har en ingång för micro-SD, men för att använda hdmi eller usb krävs att kompletteras med andra produkter. Vilka operativsystem som den har stöd för framkommer inte riktigt. Men Pine 64 kunde köras med både Android och Windows 10 IoT Core, vilket talar för att de även kan användas i den senaste modellen.

Nu återstår bara att se vilken enkortsdator som vinner företagens gunst, pajen eller tallen.