Danske Bjarne Stroustrup gick till it-historien 1983 när han introducerade det mycket populära programmeringsspråket C++. Och han vårdar fortfarande sin skapelse ömt, genom att delta i vidareutvecklingen av den.

Nyligen publicerade han en rapport om generisk programmering (generic programming). Enligt honom handlar det om design och implementation av generella algoritmer som kan ta emot argument av olika datatyper.

Läs också: Utvecklarvärlden får aldrig nog av nya språk – här är fyra färska

Ett annat sätt att utrycka det är att det inte ska spela någon roll vilka datatyper indata (parametrar) till algoritmer har. Syftet är att göra koden enklare och mer generell och flexibel. Ett enkelt exempel kan vara att man inte ska behöva skriva två olika funktioner för att göra sökningar i numeriska värden och textsträngar.

Inte minst kan kodbibliotek göras effektivare med generisk programmering. Rent allmänt handlar det om att kunna skriva renare, och kortare, kod, vilket ska leda till mindre komplexitet och färre fel.

Bjarne Stroustrup vill göra generisk programmering enklare:

– Sättet som vi skriver generisk kod på i dag skiljer sig helt enkelt för mycket från hur vi skriver annan kod, säger han till IDG News.

Läs också: Utvecklare – det här behöver du ha koll på 2017

Han hoppas att de här idéerna ska få genomslag i C++ inom tre år. Just nu ser det ut att ske genom en ISO-specifikation som kallas ”concepts”.

Även om Bjarne Stroustrup är fokuserad på C++, så tror han att de här tankarna kan appliceras även på andra språk. I sin rapport skriver han att de grundläggande idéerna är väldigt generella och kan appliceras på alla språk som kompileras.