Microsoft Teams är tänkt som en hubb för samarbete i team och ska ge användare tillgång till innehåll, verktyg, medarbetare och möjligheter att konversera inom ramen för Office 365-miljön. Kommunikationen ska kunna ske inom grupper och undergrupper, med textmeddelanden, fildelning, video och röst, skriver IDG News.

Den stora frågan är naturligtvis om Microsoft Teams kan konkurrera med mäkta populära Slack. Bedömare som analytikern Michael Fauscette på Crowd hävdar att plattformarna i sig, utan tanke på integrationsmöjligheter och vilka miljöer de körs i, är jämförbara. Men Slack rider på en kraftig medgångsvåg och är populär målplattform bland utvecklare av kringapplikationer.

Teams drar nytta av att vara en del av Office 365, en molnplattform som är ett trovärdigt alternativ för många företag. Den ger tillgång till välkända verktyg som SharePoint, OneNote och Skype. Att Microsoft valde att ta fram en egen produkt i stället för att, ryktesvis, betala åtta miljarder dollar för Slack visar att det är en viktig produkt för it-jätten.

Läs också: Trött på milslånga Slack-snack? Nu finns en lösning

Här är fyra saker som talar för Microsoft Teams:

Talar för Microsoft 1: Microsoft är en pålitlig leverantör

Microsoft räckvidd och rykte bland kunderna är några av företagets största fördelar. En färsk studie från molnmäklaren Bitglass visar till exempel att Office 365 har rullats ut i 35 procent av alla organisationer.

Talar för Microsoft 2: Teams täpper igen hål i Microsofts sortiment

Teams tillfredsställer inte bara ett behov av chatt, utan passar även bra in med resten av verktygen i Microsofts samarbetsplattform. Även om det kan upplevas som ännu ett Microsoftverktyg att hålla reda på så erbjuder det ett viktigt alternativ.

Talar för Microsoft 3: Teams är väl integrerat med Office 365

Word, Excel, Powerpoint, Sharepoint, Onenote, Planner, Delve och Power BI har alla kopplingar till Teams. Lägg till det programmeringsgränssnittet Graph för att komma åt data och analyser på Microsofts molnplattform Azure. Det gör det enklare att använda olika samarbetsverktyg för olika arbetsuppgifter. Dessutom är Teams gratis för företagskunder som har prenumerationer på Office 365.

Talar för Microsoft 4: Partnernätverket

Ett skäl till framgångarna för Slack är att plattformen är öppen, det finns hundratals tillbehörsappar och bottar. Nu kan Microsoft göra samma resa, tack vare partnerföretag som redan jobbar med Microsoftkunder.

Men allt är inte rosenskimrande för Microsoft. Här är fyra saker som talar mot Microsoft Teams:

Talar mot Microsoft 1: Slacks försprång

Uppskattningsvis 33 procent av alla företag i världen har provat Slack och tillväxttakten för användning är bland de högsta för molntjänster. Det kommer inte bli lätt för Microsoft att övertala företag som redan kör Slack att byta till Teams. På företag där Slack används flitigt riskerar man myterier bland användarna. Det finns dessutom ofta inlåsningseffekter med Slack, för företag som har börjat använda plattformen. Sist, men inte minst, finns det en aura av coolhet kring Slack.

Talar mot Microsoft 2: Jobbigt med ännu ett verktyg

Behöver verkligen Office 365-användare som redan har Outlook, Yammer och Skype ett verktyg till för att kommunicera med sina kollegor? För att lyckas introducera Teams bland sådana gäller det att förstå hur de olika verktygen skiljer sig åt. Både it- och verksamhetsfolk som ska jobba med introduktionen av Teams behöver anstränga sig.

Läs också: Här är det största hotet mot samarbetsverktyg

Talar mot Microsoft 3: Regelefterlevnad

En allmän svårighet med införande av nya samarbetsverktyg är hur behörighet till information och regelefterlevnad ska hanteras. Men ett nytt verktyg som potentiellt ger stor tillgång till information, och stora möjligheter att dela information, kan det vara svårt att uppfylla alla krav. Det ställer inte minst stora krav på it-avdelningen som i fallet med Teams måste behärska de olika Microsoftverktygen inom det här området.

Talar mot Microsoft 4: Balansen mellan säkerhet och användning

Utmaningarna med att dela med sig av information externt är inte nya, men de måste hanteras. Man måste avgöra vad som kan delas och kontrollera det som delas. Lägg till det att det är enkelt att börja använda Teams på olika enheter, som mobiler, vilket gör det svårare för företag att hantera risker. Det krävs en del jobb för att få till en bra balans.