Sedan intåget av Raspberry Pi på marknaden har intresset för mikrodatorer fullkomligt skjutit i höjden, och allt fler aktörer har gett sig in i leken. Nu släpper Asus sin Raspberry Pi-dödare Tinker Board. En dator som mycket väl kan bli nästa stora grej när det kommer mediasystem, då dess fyrkärniga Rockchip-processor både klarar av video i 4k och 24-bitarsljud. Det skriver Engadget.

Storleksmässigt är Tinker board rätt lik en Raspberry Pi men under huven på Asus maskin hittar vi dubbelt så mycket ram (2 gigabyte) och Gigabit Ethernet.

När det kommer till mjukvara använder sig Tinker board, precis som Raspberry Pi, av en variant på Debian-linux som operativsystem.

Läs också: Tycker du Raspberry Pi är för begränsad? Nu kan du skräddarsy din egen pyttedator

Men smakar det så kostar det, all extra kräm gör att prislappen för Tinker Board landar runt 500 kronor. Alltså snäppet dyrare än Raspberry Pi.

Vill du dock inte hoppa på Asus alternativ finns det två andra nylanserade mikrodatorer att kolla in - Sopine A64 och Raspberry Pi Compute Module 3. Två datorer som båda säger sig fungera alldeles utmärkt när det kommer till industriella applikationer.