Google har själva inte kommenterat sina planer, men har nyligen släppt en enkätundersökning där de frågar pyttedatorbyggare en rad olika frågor. Som vilka modeller av enkortsdatorer de föredrar, och vilka funktioner de vill se i framtiden.

”Vi på Google är intresserade av att skapa smarta verktyg för kreatörer, och vill höra vad du tycker skulle vara mest användbart”, skriver Google i undersökningen.

Läs också: Tycker du Raspberry Pi är för begränsad? Nu kan du skräddarsy din egen pyttedator

I ett blogginlägg bekräftar dock Raspberry Pi Googles planer och skriver att verktygen kommer att släppas redan i år.

Googles smarta verktyg kan vara ett nytt sätt för företaget att växa på IoT-marknaden som väntas omsätta 30,7 miljarder dollar fram till 2020, och sedan med 75,4 miljarder dollar fram till 2025, enligt siffror från IHS.

Att skapa fler verktyg till smarta maskiner kan också ses som Googles försök att hålla jämna steg med Amazon, som på årets CES-mässa visade upp sin virtuella assistent Alexa i allt från bilar till hushållsmaskiner.

Det är dock inte första gången som Google försöker sig på IoT, redan i december förra året släppte man IoT-operativsystemet Android Things som bland ananat kan användas till sensorer och kameror.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

Men operativsystemet har redan stött på problem och i dagsläget finns det bara två projekt för Android Things listade på sajten Hackster.io som samlar smarta byggprojekt för datorer.