Med Clear Linux tar Intel plats bland leverantörerna av Linuxdistributioner. Vad finns det för anledning för Intel att göra en sådan satsning?

Jo, Intel vill säkerställa att man får ut mesta möjliga prestanda med Linux, på företagets processorer, till exempel moderna Core och Xeon. Det här ordnas bland annat genom att utnyttja funktionalitet som bara finns på Intelprocessorer, skriver IDG News. Det finns alltså en viss inlåsningseffekt.

Läs också: Utmanar Raspberry Pi med en Linux-laptop för under tusenlappen

Ett annat mål med Clear Linux är att skapa en plattform för att köra containrar i molnet. Förutom prestandaaspekter handlar det om att ordna säkerhet, bland annat genom att isolera containrar från varandra.

Vad gäller prestanda finns det gott om detaljlösningar, till exempel att ladda in delar av filsystemet i minnet när virtualiseringstekniken KVM används. Det här innebär längre starttider än med Docker, men bör vara värt det i det långa loppet i många scenarier.

Bland andra designmål märks att förenkla hanteringen av uppdateringar. Det görs genom att varje uppdatering av en Clear Linux-installation medför att en ny version av operativsystemet installeras. Det kanske låter otympligt, men vinsten med det är att mängden information som måste hanteras för varje version av Clear Linux minskas dramatiskt. Komplexiteten reduceras alltså.

Läs också: Har du 65000 kronor över? Då kan du köpa en riktigt fet Linux-laptop

En fjäder i hatten för Intel är att Microsoft erbjuder Clear Linux på företagets molnplattform Azure. Det finns alternativ som en ”ren” virtuell maskin baserad på Clear Linux och ett containerpaket (image) med Dockermiljön.