Nästa stora uppdatering av Windows 10, som kallas Creators Update, förväntas dyka upp på bred front i april. Det har redan kommit en del information om nyheter i den och nu har IDG News tittat närmare på hur säkerhetscentralen (Windows Defender Security Center) kommer att se ut.

Läs också: Så slipper du skräpprogrammen när du installerar Windows 10

Målet med förändringarna är så klart att tillhandahålla säkerhetsinformation på ett bättre sätt och att göra det enklare att göra säkerhetsinställningar. Rob Lefferts som ansvarar för partnersamarbeten ur säkerhetshänseende skriver, översatt till svenska, i ett blogginlägg att ”det är lika viktigt att du är skyddad med standardinställningar och att du är skyddad fortlöpande”.

Låt oss se om nyheterna i Security Center bidrar till de målen.

I sin nuvarande form är Security Center ett traditionellt Windowsprogram med flikar för att visa olika typer av information, till exempel en flik för information om uppdateringar som gjorts och en för annan historik. Det är så klart en logisk indelning av informationen som visas, men risken finns kanske att en del information aldrig visas. Dessutom framgår det inte så tydligt hur man ska klicka sig vidare för att göra inställningar.

Så här ser den nya startbilden ut:

windows 10

I den uppdaterade versionen visas i stället en startbild med ikoner för de fem områden som Microsoft definierar som viktigast för säkerhet i Windows:

  • Virus och intrångsskydd.
  • Prestanda och allmäntillstånd för enheten.
  • Brandvägg och nätverksskydd.
  • Kontroll över appar och webbläsare.
  • Familjeverktyg.

Här visas bilden för brandvägg och nätverksskydd som erbjuder vissa grundläggande skydd, som ett exempel på hur det ser ut när man klickar sig vidare:

windows 10

Här visas bilden för kontroll över appar och webbläsare:

windows 10

Man har helt enkelt samlat olika inställningar som varit spridda i Windows och i webbläsaren Edge på ett enda ställe.